Slovensko-maďarský plynovod je znova prázdny

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 13:22 • 2 min
Slovensko-maďarský plynovod je znova prázdny

BRATISLAVA - Slovensko-maďarský plynovod sa znova nevyužíva. Po tom, ako v marci prešli slovensko-maďarským plynovod prvé kubíky zemného plynu, sa v súčasnosti opäť nevyužíva. Slovenská spoločnosť Eustream stále verí, že slovensko-maďarské plynovodné prepojenie má budúcnosť.

slovakia

left justify in out

"Napriek len postupnému nábehu vo využívaní nových kapacít, vnímame nové prepojenie ako dôležitú a perspektívnu súčasť strategickej infraštruktúry, ktorá prispieva k celkovej stabilite a posilneniu bezpečnosti dodávok v stredoeurópskom regióne,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca Eustreamu Pavol Kubík.


Počas marca sa smerom zo Slovenska do Maďarska prepravilo denne zhruba 531 tisíc metrov kubických plynu. Po úspešnom využívaní kapacít v marci sa záujem trhu o využívanie plynovodu prejavil objednaním kapacity aj na mesiac apríl, hoci tieto kapacity nakoniec využité neboli. Plynovodné prepojenie medzi Slovenskom a Maďarskom bude zrejme viac využívané po dobudovaní plynovodného prepojenia medzi Slovenskom a Poľskom. Z Poľska budú potom môcť totiž dodávatelia ponúknuť svojim zákazníkom aj LNG plyn. Plynovod by mal byť podľa odborníkov viac využívaný aj v prípade rôznych krízových situácii.


Slovensko-maďarský plynovod uviedli do komerčnej prevádzky 1. júla minulého roka. Plynovod ponúka trhu prepravnú kapacitu v objeme 4,5 miliardy metrov kubických plynu ročne v smere zo Slovenska do Maďarska na pevnej báze. V opačnom smere je k dispozícii prerušiteľná kapacita vo výške 1,8 miliardy metrov kubických ročne.

 

Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojilo vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod má dĺžku 110,7 kilometra. Z toho 92,1 kilometra je na území Maďarska a 18,6 kilometra na slovenskom území.


Výstavba plynovodu stála 170 miliónov eur, z toho na slovenskej strane asi 21 miliónov eur. Projekt podporila aj Európska únia, a to v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu sumou 30 miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona