Slovensko, Maďarsko a Rakúsko si pripomenuli 25 rokov od pádu železnej opony

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 16:23 • 2 min
Slovensko, Maďarsko a Rakúsko si pripomenuli 25 rokov od pádu železnej opony

KLINGENBACH/BRATISLAVA - Na rakúsko-maďarských hraniciach pri Klingenbachu si dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák spolu so šéfom rakúskej diplomacie Sebastianom Kurzom a tajomníkom maďarského ministerstva zahraničných vecí Pétrom Szijjártóm symbolicky pripomenuli 25 rokov od rozstrihnutia železnej opony.

slovakia

left justify in out

Slávnostného podujatia sa zúčastnili aj vysokoškolskí študenti medzinárodných vzťahov, práva a politológie zo všetkých troch štátov.
     

Lajčák so svojim rakúskym a maďarským partnerom podpísali na mieste Chartu slobody. Týmto dokumentom si nepripomenuli len udalosti z roku 1989, ale zároveň vyjadrili stálu snahu udržiavať slobodu v strednej Európe.
     

Potom sa presunuli k hraniciam neďaleko maďarského Šopronu. Tam si pozreli zvyšky železnej opony a vypočuli svedkov, ktorí zažili, ako cez ňu unikali stovky ľudí. Následne sa venovali aj otázkam študentov. 
     

Z Maďarska pokračovali na Slovensko do Devína k Bráne slobody, kde Szijjárta vystriedal maďarský štátny tajomník Vince Szalay-Bobrovniczky. Po prehliadke centra Bratislavy podujatie vyvrcholilo hudobným programom vo Viedni.
     

"Veľmi ma teší, že tu boli s nami aj mladí ľudia. Je potrebné, aby sme si takéto historické chvíle pripomínali. Sloboda totiž nie je nikdy garantovaná. Musíme  si ju chrániť, aby ju niektorí ľudia nezneužívali na korupciu či nedodržiavanie zákonov," povedal Lajčák. Vyzdvihol aj prvú účasť Slovenska na tomto podujatí, pretože doteraz to bývalo len bilaterálne stretnutie Maďarska a Rakúska.
     

Aj podľa Szijjárta by ľudia nemali na dejiny svojich krajín zabúdať. "Ja som z tej mladej generácie, ktorá berie slobodu už ako samozrejmosť. V minulosti to tak nebolo, preto je potrebné pozrieť sa aj späť." 
     

Rakúsky minister zahraničných vecí vyjadril vďačnosť za šancu stretnúť sa slobodne po 25 rokoch na mieste, kde kedysi stála železná opona. "Je to historická chvíľa," dodal.
     

"Narodil som sa štyri roky po Nežnej revolúcii. Moji rodičia dodnes spomínajú na to, ako mohli po prvýkrát slobodne cestovať vlakom do Viedne. My dnes máme možnosť bez problémov voľne cestovať a študovať v zahraničí. Je to veľký dar," zhodnotil zúčastnený študent práva z Univerzity Komenského v Bratislave Pavol Krajči.
     

Klingenbach je rakúska obec ležiaca pri maďarských hraniciach. V jej blízkosti sa nachádza hraničný priechod, ktorý vedie do Šopronu. Počas socializmu tadiaľ tajne utekali ľudia zo socialistických štátov za slobodou do Rakúska. Koncom 80. rokov to boli najmä východní Nemci. Presne pred 25 rokmi, 27. júna 1989, sa na tomto hraničnom priechode stretol vtedajší rakúsky minister zahraničných vecí Alois Mock so svojím maďarským kolegom Gyulom Hornom. V ten deň spoločne symbolicky prestrihli hraničný ostatný drôt, ktorý oddeľoval totalitný Východ a demokratický Západ. Tento akt napokon výrazne prispel k pádu železnej opony.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies