Slovensko má zaplatiť Yegorovovi 26-tisíc

NETKY.SK • 2 Jún 2015, 17:03 • 2 min
Slovensko má zaplatiť Yegorovovi 26-tisíc

BRATISLAVA – Európsky súd pre ľudské práva priznal Volodymyrovi Yegorovovi náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 26.000 eur v súvislosti s jeho väzbou vykonanou na Slovensku vo vzťahu k viacerým trestným činom. Yegorov pôvodne požadoval 100.000 eur z titulu majetkovej škody a 150.000 eur z titulu nemajetkovej ujmy. Informácie o rozsudku zverejnilo Ministerstvo spravodlivosti SR na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Rozsudok v prípade Yegorov proti Slovenskej republike vyhlásil Európsky súd pre ľudské práva dnes. Yegorov žaloval Slovenskú republiku pre porušenie jeho práva na slobodu a bezpečnosť v kontexte jeho väzby na Slovensku.

 

Sťažovateľa pôvodne vzali do väzby v roku 2002 na základe obvinenia zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny. Neskôr bol odsúdený pre trestný čin legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Súdy ho postupne prepustili na slobodu v rokoch 2010, 2011 a 2012, avšak vždy bol opätovne vzatý do väzby na základe obvinení z ďalších trestných činov. Administratívne ho z územia Slovenskej republiky vyhostili v roku 2013.

Yegorov namietal porušenie svojich práv pri jeho vzatí do väzby v roku 2010 Okresným súdom Bratislava I.

 

„Európsky súd poukázal na to, že sťažovateľ bol vzatý do väzby 16. júna 2010, kedy po ústnom vyhlásení uznesenia podal sťažnosť s tým, že jej dôvody doplní po doručení písomného vyhotovenia uznesenia. V zákonnej lehote sťažovateľ zaslal súdu písomné podanie, ktoré však prvostupňový súd pravdepodobne nepredložil odvolaciemu súdu,“ konštatuje sa okrem iného na stránke ministerstva spravodlivosti.

 

Európsky súd tiež poukázal na celkovú dĺžku väzby sťažovateľa. Upozornil aj na pochybnosti najvyššieho súdu ohľadom toho, či nie je desať rokov trvajúca väzba svojvoľná a účelová a na jeho závery o tom, že v konaní sa vyskytli závažné procesné pochybenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies