Slovensko má v arbitrážnych sporoch šancu na úspech

NETKY.SK • 19 Október 2010, 07:42 • 2 min
Slovensko má v arbitrážnych sporoch šancu na úspech

Slovensko má v arbitrážnych sporoch šancu na úspech

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika má v arbitrážnych sporoch s akcionármi zdravotných poisťovní o približne jednu miliardu eur pri dobrom právnom zastúpení šancu na úspech a to minimálne v spore s najvyššou žalovanou čiastkou, domnieva sa Jana Martinková z advokátskej kancelárie Advocatus Martinková. Pri žalobe zo strany akcionárov Dôvery sa hovorí o 750 miliónoch eur, spolu s odškodným za poisťovňu Union ide približne o jednu miliardu eur.
      "V arbitrážnom konaní vo veľkej miere úspech závisí aj od zvolenej taktiky a stratégie pri voľbe procesných prostriedkov obrany. Pri dobrom právnom zastúpení podľa môjho názoru má Slovensko šancu na výhru, minimálne v spore s najvyššou žalovanou čiastkou. Navyše si myslím, že požadovaná suma je veľmi vzdialená oprávneným nárokom a ak Slovensko tieto spory nevyhrá, tak vo vzťahu k ekonomickým parametrom poisťovní viac ako 100 - 200 miliónov by nemalo zaplatiť," zdôraznila advokátka.
      Akcionári poisťovní využívajú podľa jej slov na svoju obranu nadštandardný režim dohôd o podpore a vzájomnej ochrane investícií, ktoré však po začlenení SR do európskeho spoločenstva stratili svoje opodstatnenie, i keď nie platnosť, a vedú skôr k zneužívaniu práva ako k jeho uplatňovaniu. Bilaterálne dohody o ochrane investícií zakladajú nárok na odškodnenie v prípade, že zmluvná strana poruší niektorý zo svojich záväzkov, v tomto prípade povinnosť neprijať opatrenia zbavujúce priamo alebo nepriamo investorov druhej zmluvnej strany ich investícií, ak nebudú splnené nasledovné podmienky a to opatrenia sa prijímajú vo verejnom záujme a sú vykonané podľa zákona, opatrenia nie sú diskriminačné a napokon opatrenia sprevádza ustanovenie o vyplatení spravodlivej náhrady, ktorá predstavuje skutočnú hodnotu dotknutých investícií.
      Na strane druhej, ako ďalej uviedla Martinková, nároky akcionárov bude SR odmietať aj z dôvodov, že zdravotné poistenie na Slovensku má charakter verejný, povinný, sociálny a solidárny, financovaný povinnými odvodmi z príjmov obyvateľov a preto prostriedky určené na zdravotnú starostlivosť môžu byť použité len na tento účel. "Poisťovňa tu vykonáva v podstate správu vecí verejných a nie činnosť ekonomickej povahy - nákup zdravotnej starostlivosti nie je hospodárska činnosť orientovaná na zisk, ide len o sprostredkovateľskú činnosť pri plnení úloh štátu," objasnila.
      "Myslím si, že dohoda v tomto štádiu sporu, navyše potom, ako Európska komisia podporila argumentáciu SR, by nemusela byť šťastná. Takéto spory trvajú obvykle 3-4 roky, preto verím, že najväčšie náklady na právne zastúpenie pri týchto sporoch už boli vynaložené, aspoň v prípade Eureko, ktorého náklady predstavovali asi tri štvrtiny uvedenej sumy. V princípe sú najväčšie náklady na začiatku sporu, pri oboznamovaní sa s prípadom, súvisiace s prekladmi dokumentov, vypracovávaním analýz a podobne. Dohodou strán by sa teraz na právnikoch ušetrilo minimum, o to viac by sa mohlo stratiť na výške odškodného, na ktorej by sa v tomto čase strany boli ochotné dohodnúť," odpovedala na otázku, či by nebolo pre Slovensko "ekonomicky výhodnejšie" sa dohodnúť, keď SR za posledné dva roky podľa medializovaných správ vyplatilo na advokátske kancelárie, ktoré ju zastupujú viac ako 11 miliónov eur.
      "Aj v arbitrážnom konaní platí princíp, že neúspešná strana uhradí trovy konania úspešnej strane, avšak nie automaticky, len na návrh, o ktorom nároku v každom jednotlivom prípade rozhodne len arbitrážny súd, ktorý zároveň určí, v akej výške neúspešná strana tieto výdavky úspešnej strane refunduje. V daných investičných sporoch by v prípade výhry investora – žalobcu mohlo byť SR zaviazané k refundácii maximálne desiatich percent ich nákladov, v prípade výhry štátu – žalovaného by Slovensku mohlo byť refundovaných nie viac ako 20 percent nákladov na právnikov," dodala.
      V miliardovom spore s akcionármi zdravotných poisťovní môže prísť k podstatnej zmene. Televízia TA3 informovala, že súčasná vláda v spore pripustila zmenu taktiky. V prípade dohody s majiteľmi zdravotných poisťovní by odškodné vraj mohlo byť nižšie ako požadovaná miliarda a ušetriť by sa malo aj na právnikoch, ktorým Slovensko doteraz vyplatilo viac ako spomínaných 11 miliónov eur.
      "Chceme minimalizovať škody, ktoré boli minulou vládou napáchané," povedal pre televíziu minister financií Ivan Mikloš. Od roku 2008 môžu zdravotné poisťovne zisk zo zdravotného poistenia použiť len na uhradenie zdravotnej starostlivosti, teda im v podstate bol zisk zakázaný. Majiteľom zdravotných poisťovní sa to nepáčilo, pretože v čase, keď na Slovensko prišli, im legislatíva zisk dovoľovala. Obrátili sa preto na arbitrážny súd.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies