Slovensko má strážiť bezpečnostné centrum v nonstop prevádzke

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 12:11 • 2 min
Slovensko má strážiť bezpečnostné centrum v nonstop prevádzke

BRATISLAVA - Na Slovensku by malo vzniknúť nonstop fungujúce pracovisko na vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie u nás a vo svete.

slovakia

left justify in out

Analytické informačné centrum na nadrezortnej úrovni s označením SITCEN SR navrhuje zámer, ktorý dnes odsúhlasila vláda. Podľa materiálu treba reagovať na dynamické zmeny bezpečnostného prostredia. "Akútna potreba vytvorenia SITCEN SR vyplýva aj z vývoja aktuálnej bezpečnostnej situácie na Ukrajine," konštatuje vládny materiál.

 

V roku 2000 zriadili na ministerstve zahraničných vecí Dočasné situačné centrum SR, ktoré hodnotí vývoj krízových situácií v zahraničí s dôsledkami na bezpečnostné záujmy našej krajiny. Zasadá nepravidelne. Po prípadnom vytvorení SITCEN SR by sa zrušilo. Pri Slovenskej informačnej službe vzniklo od januára 2013 Národné bezpečnostné analytické centrum. Zaoberá sa bezpečnostnou situáciou, so zameraním najmä na terorizmus. Priebežné vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie na Slovensku a vo svete robia aj jednotlivé ministerstvá a ďalšie štátne orgány, väčšinou podľa interných pokynov. Komplexné a nepretržité vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie na Slovensku a vo svete sa na nadrezortnej úrovni u nás nevykonáva, vysvetľuje materiál dôvody, prečo treba vytvoriť situačné centrum SITCEN SR.  

 

Podľa návrhu by SITCEN SR malo byť samostatným organizačným prvkom v štruktúre Kancelárie Bezpečnostnej rady SR. "Takýto spôsob kreovania pracoviska by bol personálne, zdrojovo, materiálne a finančne najmenej náročný, umožňoval by využívať aj existujúce kapacity," tvrdí vládny zámer. Nové centrum by malo fungovať v nepretržitom režime. Na zmeny by pracovala vždy časť personálu, ostatní pracovníci by boli mimo pracovnej doby v pohotovosti. Sídlo centra by podľa materiálu mohlo byť v priestoroch ministerstva obrany. Ako by konkrétne vyzerala jeho organizačná štruktúra, personálne, technologické zabezpečenie a ďalšie podrobnosti, by mala riešiť štúdia uskutočniteľnosti projektu. Štúdiu má predložiť do konca októbra minister obrany na rokovanie Bezpečnostnej rady SR a vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona