Slovensko má stále v hre svojich dvoch kandidátov na vysoké posty v EEAS

NETKY.SK • 17 September 2010, 07:18 • 2 min
Slovensko má stále v hre svojich dvoch kandidátov na vysoké posty v EEAS

Slovensko má stále v hre svojich dvoch kandidátov na vysoké posty v EEAS - Politika Slovenská diplomacia má po ohlásení prvých 28 šéfov delegácií v novotvoriacej sa Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (EEAS) svojich dvoch kandidátov stále v hre. Potvrd

slovakia

left justify in out

img

Slovenská diplomacia má po ohlásení prvých 28 šéfov delegácií v novotvoriacej sa Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (EEAS) svojich dvoch kandidátov stále v hre. Potvrdil po dnešnom summite Európskej únie v Bruseli slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.
"Áno, môžem potvrdiť, naši dvaja diplomati stále v hre sú," reagoval na otázku TASR Dzurinda, ktorý upresnil, že slovenskí uchádzači sú v hre o najvyššie posty v krajinách "východného partnerstva a západného Balkánu."
Slovenský šéf diplomacie prezradil aj to, že stretnutie s kolegami z ostatných nových členských štátov neukázalo veľké nadšenie vo veci ich doterajšej reprezentácie na čelných pozíciách diplomatických zborov. Po zverejnení prvých mien stálou predstaviteľkou pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovou sa mohla tešiť len trojica z dvanástky po roku 2000 pristúpených krajín - Poľsko (dvojnásobne), Bulharsko a Litva.
"Všetci sú nespokojní, ale keď ide o obsadenie významných postov v diplomatickej službe nikdy tak nebude, že budeme spokojní všetci. Ale ja nie som sklamaný, lebo naši dvaja ľudia sú ešte stále v hre. Každý sa chce presadiť, komisia chce mať svojich ľudí, členské štáty takisto," povedal Dzurinda.
V druhom kole na konci októbra sa bude prideľovať asi 100 miest, z nich 80 ľudí bude menovaných na čele misií a dvadsiatka sa dostane na čelo direktoriátov zodpovedných pre väčšie skupiny regiónov sveta. Medzi nerozdelenými sú aj dôležité posty vo Washingtone či Iraku, ale aj v Bosne, Srbsku, Rusku, Bielorusku a na Ukrajine.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies