Slovensko má prvých odborníkov, ktorí u detí odhalia fetálny alkoholový syndróm

NETKY.SK • 18 Február 2015, 15:25 • 2 min
Slovensko má prvých odborníkov, ktorí u detí odhalia fetálny alkoholový syndróm

BRATISLAVA - Diagnostikovať fetálny alkoholový syndróm u detí možno už aj na Slovensku. Niekoľkoročnú prípravu v tejto oblasti ukončili tento rok 15 sociálni pracovníci a psychológovia.

slovakia

left justify in out

Príčinou vzniku syndrómu u detí je intoxikácia alkoholom počas tehotenstva. Ročne sa s ním na Slovensku narodí asi 250 bábätiek, upozornili odborníci. Diagnostiku a terapiu doteraz ponúkali okolité krajiny.
     

"Najčastejšou cieľovou skupinou sú deti žijúce v náhradných rodinách a deti v ústavnej starostlivosti," informovala TASR Denisa Vidová z nadácie Petra Dvorského, ktorá školenia podporila. Spolupracovala pritom s predsedníčkou poľskej Nadácie Fastryga Malgorzatou Kleckou, ktorá školenia viedla. Projekt podporil v prvom stupni vzdelávania aj Úrad vlády SR.
     

Deti s fetálnym alkoholovým syndrómom majú zníženú schopnosť čítať, hláskovať, počítať, trpia adaptačnými poruchami či môžu byť precitlivené. "Málo citlivé môžu byť aj na vizuálne, dotykové, chuťové podnety, majú aj problémy s rovnováhou a koordináciou motoriky," povedala terapeutka Katarína Sipos. Správnym prístupom u detí možno zmierniť príznaky až natoľko, že sú v dospelosti schopné plnohodnotného života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies