Slovensko má pripravenú humanitárnu pomoc pre Japonsko

NETKY.SK • 16 Marec 2011, 12:54 • 2 min
Slovensko má pripravenú humanitárnu pomoc pre Japonsko

Slovensko má pripravenú humanitárnu pomoc pre Japonsko

slovakia

left justify in out

img

Slovensko môže pomôcť Japonsku, ktoré postihlo mimoriadne ničivé zemetrasenie, zásobami zo svojich humanitárnych základní.
      Japonsku plánuje dodať materiál na núdzové ubytovanie, mobilné agregáty na výrobu energie, prenosné kalové čerpadlá na zaplavené priestory, tiež prikrývky, spodnú bielizeň, oblečenie v množstvo do 1000 kusov. Ministerstvo vnútra to uvádza v materiáli, ktorý dnes vzala na vedomie vláda.
      Pomoc je pripravená v humanitárnych základniach Limbach a Malý Šariš v prepravných vakoch a na paletách. "Vzhľadom k potrebe riešenia colných formalít sa preprava materiálu bude môcť začať do 24 hodín po výzve Monitorovacieho a informačného centra EÚ," uvádza rezort vnútra. V prípade potreby zabezpečí pozemnú prepravu akceptovaného množstva materiálu na určené letisko k následnému transportu.
      Ministerstvo vnútra už pripravilo aj skupinu záchranárov. Záchranársky modul s príslušnou technikou tvorí 16 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru špecializovaných na vyhľadávanie osôb po rôznych prírodných katastrofách, osem príslušníkov Policajného zboru so psami na vyhľadávanie osôb v ruinách, osem potápačov, veterinára a šesť lekárov s pohotovosťou do štyroch hodín od výzvy Monitorovacieho a informačného centra EÚ (MIC).
      Podmienkou umožňujúcou zapojenie Slovenska do vyslania humanitárnej pomoci Japonsku je spolupráca krajín v rámci Európskej únie na zabezpečenie leteckej prepravy, čím môže byť limitovaný aj objem nami ponúkaného humanitárneho materiálu.
      Japonsko už oslovilo Európsku úniu s predbežnou požiadavkou možného poskytnutia materiálnej a záchranárskej pomoci na odstránenie následkov prírodnej katastrofy so žiadosťou o koordinovanie pomoci v rámci krajín Európskej únie. Európska únia aktivovala tento Mechanizmus na poskytnutie pomoci s dôvetkom "pripraviť sily a prostriedky na poskytnutie pomoci a informovať o nich MIC.
      Posledný oficiálny počet obetí v Japonsku je 2400 osôb, ale odhady naznačujú prinajmenej 10.000. Viac ako pol milióna ľudí stratilo strechu nad hlavou. V oblasti je nedostatok potravín, vody, benzínu a je prerušená dodávka elektrickej energie. Následkom vyššie uvedeného došlo k poškodeniu jadrovej elektrárne Fukušima s následným únikom nízkeho stupňa radiácie a nebezpečenstvom vzniku havárie väčšieho rozsahu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies