Sieť: Slovensko má potenciál stať sa digitálnym tigrom strednej Európy

NETKY.SK • 6 Február 2015, 13:04 • 2 min
Sieť: Slovensko má potenciál stať sa digitálnym tigrom strednej Európy

BRATISLAVA - Slovensko má potenciál stať sa digitálnym tigrom strednej Európy a má na to aj dostačujúce zdroje, povedal dnes na tlačovej konferencii odborník strany Sieť pre národohospodárske otázky Robert Auxt.

slovakia

left justify in out

Efektívna digitalizácia verejnej správy je podľa neho nutná, ak chce byť Slovensko konkurencieschopné. Práve efektívnosť má štátu v súčasnosti unikať. S podpredsedníčkou strany Katarínou Cséfalvayovou preto predstavil štyri konkrétne vízie, ako to dosiahnuť.
     

"Prvým cieľom je zavedenie klientsky a užívateľsky zameraných služieb pre občana. Hlavnou službou by mohlo byť zavedenie elektronického občianskeho preukazu priamo v SIM karte smart telefónu," povedal Auxt. Podľa neho by to zjednodušilo prístup občanov k elektronickým službám, ako príklad spomenul prvé elektronické voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať už v roku 2020.
     

Sieť ukazuje aj na podporu digitálneho hospodárstva. "V praxi by to znamenalo zavedenie systému sledovania a vyhodnocovania výdavkov štátu a čerpania eurofondov v reálnom čase, čo by zabezpečilo ich transparentnosť a otvorenosť pre občanov," poukázal Auxt. Mimoparlamentná strana navrhuje aj výstavbu bezdrôtových sietí a podporu elektronického pokrytia wifi siete na väčšine Slovenska. Občan by sa tak podľa Siete vedel z rôznych miest pripojiť na portál štátnej správy. "Projekt elektronickej výučby by zase vedel zaviesť učebná osnovy cez virtuálny portál pre všetky stredné a základné školy," informoval. 
     

Sieť by chcela chrániť bezpečie ľudí v kyberpriestore a zamerať sa aj na rozvoj IT zázemia v Košiciach a Prešove. Digitalizácia je podľa Auxta nutná, ak chce mať štát nízke náklady na prevádzku štátu.
     

 "Slovensko má zdroje na dostatočné naplnenie našej vízie," povedala Cséfalvayová. Tie majú byť v Operačnom programe Informatizácia spoločnosti SR (OPIS). "Zdroje Európskej únie v OPIS-e na digitalizáciu verejnej správy predstavujú pre Slovensko sumu 843 miliónov eur v prvom období a ďalších 947 miliónov eur na obdobie rokov 2014 až 2020," povedala. 
     

Slovensku podľa nej napriek miliónom chýba praktická aplikácia digitálnych služieb verejnej správy. "Vláda síce úspešne zaviedla elektronické občianske preukazy a elektronický podpis, ich reálne použitie je pre občana takmer nulové," zdôraznila.
     

Za inšpiratívnu krajinu podpredsedníčka strany označila Estónsko, ktoré do digitálneho veku "preskočilo" za približne desatinu už Slovenskom použitých nákladov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies