Slovensko má porovnateľné podnikateľské prostredie ako krajiny V4

NETKY.SK • 3 November 2013, 14:54 • 2 min
Slovensko má porovnateľné podnikateľské prostredie ako krajiny V4

BRATISLAVA - Pozitívom Slovenska je podľa analýzy MH SR rastúci záujem respektíve preferencia obyvateľov SR vo vzťahu k podnikaniu na rozdiel od klesajúceho trendu v krajinách EÚ-27.

slovakia

left justify in out

Stav podnikateľského prostredia na Slovensku možno z hľadiska krajín V4 považovať za porovnateľný. Podľa hodnotenia prieskumu názorov expertov vo všeobecnosti však podnikateľské prostredie v SR zaostáva za priemerom Európy. Vyplýva to z návrhu Analýzy stavu malého a stredného podnikania (MSP) Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorým by sa v najbližšom období mala zaoberať vláda SR.

"Pokles konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky je konštatovaný aj v rámci rebríčkov hodnotiacich kvalitu podnikateľského prostredia - hodnotenie Svetovej banky Doing Business 2013 a Hodnotenie konkurencieschopnosti SR z pohľadu Svetového ekonomického fóra. SR si podľa výsledkov oboch rebríčkov hodnotiacich kvalitu podnikateľského prostredia a úroveň konkurencieschopnosti svoju pozíciu v priebehu predchádzajúcich piatich rokov zhoršila, pričom výraznejší prepad zaznamenala v rámci hodnotenia konkurencieschopnosti ekonomiky," priblížil rezort hospodárstva.

"Podľa dosiahnutých výsledkov je možné konštatovať, že ostatné hodnotené krajiny výraznejšie pracujú na zlepšovaní situácie v uvedených oblastiach, pričom SR naopak z dlhodobého hľadiska stagnuje, čo sa odráža na neustále zhoršujúcej sa pozícii," konštatovalo MH SR.

Pozitívom Slovenska je podľa analýzy rastúci záujem respektíve preferencia obyvateľov SR vo vzťahu k podnikaniu na rozdiel od klesajúceho trendu v krajinách EÚ-27, ako aj pozitívnejšie hodnotenie reálnosti plánov začať s podnikaním v budúcnosti.

MSP sú podľa MH SR bezpochyby pilierom slovenského hospodárstva. Tvoria 99,9-% podiel z celkového počtu podnikateľských subjektov, v podnikovej ekonomike poskytujú pracovné príležitosti 71,8 % aktívnej pracovnej sily a podieľajú sa 55,1 % na tvorbe pridanej hodnoty.

Z hľadiska početnosti MSP podľa právnych foriem na Slovensku prevládajú fyzické osoby – podnikatelia. Z celkového počtu 551.608 malých a stredných podnikov tvorili v minulom roku fyzické osoby – podnikatelia 70,2 % a MSP – právnické osoby 29,8 %. V rámci fyzických osôb – podnikateľov majú dominantné zastúpenie živnostníci, a to 92,8 %. Osoby podnikajúce formou slobodných povolaní tvoria 5,3 % a samostatne hospodáriaci roľníci 1,9 % z celkového počtu fyzických osôb – podnikateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona