Slovensko má podľa Európskej komisie piate najvyššie ceny elektriny pre podniky

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 14:08 • 2 min
Slovensko má podľa Európskej komisie piate najvyššie ceny elektriny pre podniky

BRATISLAVA - Pokles veľkoobchodných cien elektriny sa podľa štúdie Európskej komisie nepremietol do zníženia maloobchodných cien.

slovakia

left justify in out

Veľkoobchodné ceny elektriny boli podľa údajov Európskej komisie (EK) v uplynulom období stabilné, prípadne klesali. Aj napriek tomu však koncové ceny elektriny rástli. "Pokles veľkoobchodných cien sa nepremietol do zníženia maloobchodných cien, kde rástli hlavne regulované zložky ceny," uviedla na seminári ekonomická poradkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Lívia Vašáková. Podľa správy Európskej komisie má Slovensko piate najvyššie ceny elektriny pre priemyselných zákazníkov v rámci únie. Tieto ceny sú tiež jednými z najvyšších na svete.

 

Komisia vo svojej správe upozorňuje na ďalší negatívny fakt pre slovenských spotrebiteľov. Domácnosti na Slovensku totiž dávajú v porovnaní s inými krajinami EÚ najväčšiu časť svojich výdavkov, až 16 %, na energie. Pre znižovanie nákladov na energie je podľa Vašákovej potrebné dokončiť vnútorný energetický trh, ďalej je potrebná väčšia iniciatíva spotrebiteľov pri zmene výhodnejšieho dodávateľa energií, kúpa energeticky efektívnejších spotrebičov, ako aj väčšie vynaloženie snahy pri konvergencii nákladov na siete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona