Slovensko má od Európskej komisie pozastavené platby pre tri programy

NETKY.SK • 20 Október 2015, 13:03 • 2 min
Slovensko má od Európskej komisie pozastavené platby pre tri programy

BRATISLAVA - Preplácanie platieb z Európskej komisie v programovom období 2007 - 2013 je aktuálne pozastavené v troch operačných programoch - Regionálny operačný program (ROP), Cezhraničná spolupráca SR - ČR a Vzdelávanie.

slovakia

left justify in out

Výška neuhradených žiadostí o platbu za tieto tri operačné programy predstavuje 94,8 mil. eur. "Zodpovedné rezorty aktívne komunikujú s Európskou komisiou za účelom odblokovania platieb," informovala agentúru SITA Silvia Belešová, hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho.


"Dôvodom pozastavenia preplácania platieb zo strany Európskej komisie sú zistenia jej auditu, ako aj chybovosť identifikovaná vo výročných kontrolných správach orgánu auditu," potvrdila Belešová. Riadiacim orgánom prvých dvoch uvedených programov je ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a tretieho ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

 

"Odblokovanie platieb sa pri uvedených programoch nedá odhadnúť. Bude závisieť od promptnosti reakcie jednotlivých riadiacich orgánov na doplňujúce požiadavky Európskej komisie, resp. dĺžky trvania procesu odblokovania platieb z jej strany," dodala Belešová. Vo všetkých ostatných operačných programoch podľa úradu vlády Európska komisia platby prepláca. Regionálny operačný program využil zo zdrojov EÚ ku koncu septembra 1,333 mld. eur (85,74 % z 1,555 mld. eur), program Cezhraničná spolupráca SR - ČR 74,77 mil. eur (80,63 % z 92,74 mil. eur) a Vzdelávanie 429,44 mil. eur (79,13 mil. eur z 542,73 mil. eur).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies