Slovensko má nový teplotný rekord, padol v utorok

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 07:25 • 2 min
Slovensko má nový teplotný rekord, padol v utorok

BRATISLAVA - Na Slovensku padol v utorok (7.7.) celoslovenský teplotný rekord. V bratislavskej Mlynskej doline namerali 37,2 stupňa Celzia, priblížil pre TASR Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Prvé rekordy začali podľa jeho slov padať už vo štvrtok (2.7.), v nasledujúcich dňoch postupne pribúdali. "Do piateho júla to bolo len menej nápadné, ale od pondelka (6.7.) bol počet rekordov maximálnej, minimálnej a priemernej dennej teploty vzduchu už výrazne vyšší ako v minulom týždni," povedal Faško.

 

Najviac rekordov sa prekonalo práve v utorok. "Rekord maximálnej dennej teploty vzduchu bol pre tento deň zaznamenaný na viac ako dvoch tretinách meteorologických staníc s denným spravodajstvom. Ešte výraznejšie to bolo v prípade priemernej dennej teploty vzduchu, pre túto charakteristiku teploty vzduchu nebol 7. júl 2015 rekordný iba na štyroch meteorologických staniciach z približne 50," doplnil Faško.

 

Pod vysoké priemerné teploty sa podpísala aj mimoriadne až extrémne teplá noc z utorka nadnes. "Táto noc bola tropická na takmer polovici meteorologických staníc s denným spravodajstvom a všade tam, kde táto noc bola tropická, neklesla minimálna teplota vzduchu pod 20 stupňov Celzia. Tam, kde bolo v noci na stredu najteplejšie, neklesla teplota vzduchu ani pod 25 stupňov Celzia," zhrnul.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona