Slovensko má nedostatok štátnej rezervy jadrového paliva

NETKY.SK • 22 Január 2016, 13:44 • 2 min
Slovensko má nedostatok štátnej rezervy jadrového paliva

BRATISLAVA - Štátne rezervy jadrového paliva sú nedostatočné. Tvrdí to Správa štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) vo svojej koncepcii rozvoja.

slovakia

left justify in out

Organizácia, ktorá má okrem iného za úlohu skladovať z energetických médií palivové články do jadrového reaktora, vrátane ich pravidelnej výmeny v stanovených lehotách, uviedla, že súčasný stav palivových článkov nedosahuje ani jednu kompletnú navážku, čo obmedzuje ich praktickú použiteľnosť ako strategického energetického média v prípade energetickej krízy.


"Považujeme súčasný stav za nevyhovujúci a budeme prioritne riešiť otázku počtu skladovaných palivových článkov do jadrového reaktora. Na základe vykonaných analýz komisie sa posúdi súčasný stav zásob a po prerokovaní s Ministerstvom hospodárstva SR a na základe jeho súhlasného stanoviska pripravíme riešenie,“ uviedla správa hmotných rezerv.


Slovenské elektrárne, ktoré ako jediné prevádzkujú slovenské jadrové bloky, však tvrdia, že majú v rezerve dostatočné množstvo čerstvého jadrového paliva. "Áno, máme potrebné palivo pre prípad krízy. Okrem zásob v majetku Správy štátnych hmotných rezerv SR máme aj vlastné zásoby. Naše zásoby čerstvého paliva sú pritom niekoľkonásobne vyššie ako správy hmotných rezerv a v prípade problémov sme schopní zabezpečiť prevádzku elektrární na určitú dobu,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa elektrární Janka Burdová.

 

Akú zásobu jadrového paliva a na akú dobu by nám vydržala, však slovenský dominantný výrobca elektriny nechcel špecifikovať. "Presné objemy paliva nemôžeme zverejniť z bezpečnostných dôvodov,“ konštatovala Burdová.


Slovenské elektrárne majú zmluvu o dodávkach jadrového paliva s ruskou firmou TVEL. Tú podpísali ešte v roku 2008. Platnosť nadobudla v roku 2011. Ruská tlačová agentúra Ria Novosti vtedy informovala, že išlo o kontrakt v hodnote 500 miliónov eur. Spoločnosti pri podpise zmluvy podpísali aj dohodu, ktorá hovorí o podmienkach spolupráce aj po roku 2015, pričom dohoda predpokladá, že TVEL bude vyrábať a dodávať palivo pre súčasné a plánované reaktory na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies