Slovensko má mať zmluvu s Japonskom o sociálnom zabezpečení

NETKY.SK • 17 November 2016, 10:34 • 2 min
Slovensko má mať zmluvu s Japonskom o sociálnom zabezpečení

BRATISLAVA - Slovensko by malo uzatvoriť s Japonskom zmluvu o sociálnom zabezpečení. Návrh zmluvy predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

"Na základe zmluvy sa budú vzájomne zhodnocovať nadobudnuté obdobia dôchodkového poistenia a vyplácať dávky dôchodkového zabezpečenia na územie Japonska a Slovenskej republiky," uviedol rezort práce a sociálnych vecí. Slovenské ani japonské právne predpisy totiž neumožňujú priznanie dôchodku za obdobie poistenia, ktoré nezakladá nárok na dôchodok v prípade, že neexistuje zmluvná úprava. Zmluvu ešte musí odsúhlasiť slovenská vláda aj parlament a musí ju podpísať prezident SR.


Zmluva s Japonskom sa má podľa ministerstva práce a sociálnych vecí vzťahovať na všetky osoby, ktoré podliehajú alebo podliehali právnym predpisom jedného, alebo oboch zmluvných štátov a na ostatné osoby, ktoré odvodzujú svoje práva od týchto osôb. "Z hľadiska vecného rozsahu sa zmluva vzťahuje na právne predpisy Slovenskej republiky týkajúce sa dôchodkového poistenia a na právne predpisy Japonska upravujúce japonské dôchodkové systémy," informoval rezort.


Ku koncu októbra tohto roka je na Slovensku zamestnaných 83 občanov Japonska a v Japonsku pracuje približne 250 slovenských občanov. Na Slovensku ku koncu minulého mesiaca pôsobilo 51 japonských spoločností, ktoré vytvárali asi 10 650 pracovných miest.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies