Slovensko má k dispozícii výsledky testov vakcíny Sputnik V z Maďarska! Od pondelka k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení nedôjde

NETKY.SK • 7 Máj 2021, 09:56 • 2 min
Slovensko má k dispozícii výsledky testov vakcíny Sputnik V z Maďarska! Od pondelka k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení nedôjde

BRATISLAVA - Slovensko vo štvrtok dostalo mailom z Maďarska výsledky testov vakcíny Sputnik V a sú v poriadku. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na dnešnej tlačovej besede povedal, že pandemická situácia sa naďalej zlepšuje, čo umožňuje ďalšie uvoľňovanie opatrení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako ďalej na piatkovej tlačovej besede o aktuálnych opatreniach v súvislosti s Covid-19 uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, o vakcíne budú ďalej komunikovať so slovenskými odborníkmi, ako aj s ruskou stranou a následne sa rozhodne o ďalšom postupe.

 

"Včera sme obdržali výsledky testov z Maďarska, ktoré sú negatívne, čiže sú v poriadku. V ďalšom kole budeme komunikovať s našimi odborníkmi a ruskou stranou o ďalšom vývoji v tejto otázke," povedal Lengvarský. Ak pôjde všetko podľa plánov, ruskou vakcínou by sa mohlo začať očkovať už začiatkom júna.

 

Zároveň sa vyjadril aj k medializovanému prípadu, kedy po očkovaní AstraZenecou zomrela 47-ročná žena. "Podľa prvotných informácií táto pacientka trpela giantickou poruchou, ktorá nebola detekovaná pred očkovaním. V pondelok zasadne skupina odborníkov a rozoberie tento prípad a navrhne ďalšie opatrenia týkajúce sa tohto prípadu, ako aj prípadné zmeny v očkovacej stratégií," vysvetlil minister.  

 

 

Situácia sa zlepšuje

V nemocniciach je aktuálne v súvislosti s koronavírusom hospitalizovaných 1117 ľudí, na umelej pľúcnej ventilácii je 156 pacientov. Lengvarský klesajúci trend označil za veľmi povzbudzujúci. Celé Slovensko sa nachádza v ružovej farbe, v bordovej farbe iba okresy Považská Bystrica a Myjava.

K výrazným zmenám v opatreniach pritom od pondelka (10. mája) nepríde. Ako doplnil hlavný hygienik SR Ján Mikas, vyhláška k prevádzkam a hromadným podujatiam sa rozdelí, výraznejšia zmena sa dotkne iba blízkych kontaktov pozitívnych osôb.

 

Ak totiž budú zaočkovaní a nebudú mať príznaky, nebude sa na nich vzťahovať izolácia. Tento benefit získajú 14 dní po druhej dávke mRNA vakcínou alebo 4 týždne po prvej dávke vektorovou vakcínou, alebo ak už koronavírus prekonali a sú dva týždne po očkovaní.

 

Zákaz vychádzanie ostáva v platnosti

Od pondelka (10. mája) bude stále platiť zákaz vychádzania po 21:00 hodiny. Podmienky pre fungovanie fitnescentier, ako aj gastroprevádzok ostávajú nezmenené.

 

Minister a hlavný hygienik však plánujú o týchto témach ešte diskutovať. Otázne podľa Mikasa je, či vláda schváli nový Covid automat.

 

Na jeho základe by totiž mohlo prísť k ďalšiemu uvoľňovaniu, „Naším cieľom je postupne otvoriť veci, ktoré sa otvoriť dajú bez epidemiologického rizika,” konštatoval Mikas. Zdôraznil, že idú cestou postupného otvárania.

 

Rušia sa nákupné hodiny pre seniorov
Hlavný hygienik pripomenul, že od pondelka sa rušia nákupné hodiny vyčlenené pre seniorov od 9:00 do 11:00 hodiny počas pracovných dní.

 

Čo sa týka kultúrnych podujatí, stále platí pravidlo 50-percentnej obsadenosti, v prvom stupni varovania je maximálny počet ľudí v exteriéri 500 a v interiéri 250, v druhom stupni varovania je to 200 v exteriéri a 150 v interiéri. Ide pritom o sediace obecenstvo.

 

„Interiérové filmové predstavenia stála nie sú povolené,” podotkol Mikas. Umelé kúpaliská budú môcť po stanovení určitých obmedzení v prvom a druhom stupni varovania poskytovať tréningy pre športové kluby, ktoré sú registrované pod športovými zväzmi.

 

Svadby zatiaľ povolené nebudú

Ako uviedol hlavný hygienik Ján Mikas, v prípade svadieb sa nič nemení a hostiny sú aj naďalej zakázané. Povolené sú len obrady s maximálnou účasťou 6 ľudí.

 

Ak je svadba v kostole, počet hostí je obmedzený na jedného návštevníka na 15 m². Ak má kostol menej ako 90 m² , môže v ňom byť najviac 6 ľudí.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies