Slovensko má drakonické tresty za držbu marihuany. Poslanci sú ochotní to zmeniť

NETKY.SK • 17 Máj 2021, 17:23 • 2 min
Slovensko má drakonické tresty za držbu marihuany. Poslanci sú ochotní to zmeniť

BRATISLAVA – Slovensko má ako jedna z mála krajín, najprísnejšie tresty za držbu marihuany pozadu. Skonštatovali to poslanci parlamentu Juraj Krúpa (OĽaNO) a Kristián Čekovský (OĽaNO) na odbornej a politickej konferencii Spravodlivosť pre všetkých – zníženie neprimeraných trestov za marihuanu.

slovakia

left justify in out

Zúčastnila sa na nej tiež ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) či minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Stretnutia sa zúčastnili nie len poslanci koaličných klubov, ale aj odborná verejnosť.

 

 

 

Legislatíva nerozlišuje medzi dílerom a užívateľom
„Vidíme, že vyspelý svet sa pohol dopredu a rieši túto situáciu skôr prostredníctvom prevencie alebo inými spôsobmi. U nás zostáva trestný zákon definovaný tak, že nerobí rozdiel medzi užívateľom a dílerom. Týmto ľudom v podstate hrozia drakonické tresty,“ povedal Krúpa.

 

img

 

Podľa Čekovského bolo na konferencii vidieť, že či už zástupcovia štátnych orgánov, ministerstva vnútra, spravodlivosti, policajného prezídia alebo odborníci sa pomerne jednoznačne zhodli na tom, že trestný zákon je jednoznačne prísny.

 

Zákonodárci sú pripravení diskutovať
Ako Krúpa doplnil, koaliční partneri sú otvorení diskusii a zmene. „My túto diskusiu nevnímame ako diskusiu liberálnu proti konzervatívnej. Ale je to diskusia o ľudoch, ľudských právach a spravodlivosti,“ pokračoval.

 

Úlohou poslancov bude podľa Čekovského v najbližších týždňoch vziať návrhy, ktoré sú na stole ministerstva spravodlivosti, alebo ktoré má strana Sloboda a solidarita a hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a hľadať zhodu.

 

„Treba možno dodať, že pri tejto téme sa nesnažíme ťahať smerom k dekriminalizácii, ale ísť smerom znižovania trestov na európsku úroveň,“ uzavrel Čekovský.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Europoslankyňa presadzuje nižšie tresty za držbu marihuany. Boli by ste za či proti?

 

Zmena je nevyhnutná
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za kľúčové, aby právna úprava rozlišovala medzi užívateľmi drog a dílermi. Zdôraznila, že bude veľmi náročné legislatívu upraviť tak, aby už všetci neboli "v jednom vreci“.

„Musíme to urobiť, pretože v tomto momente odsudzujeme ľudí za to, že sú užívateľmi drog. Mali by sme k tomu pristúpiť iným spôsobom ako tak, že budú odsúdení na výkon trestu odňatia slobody na desiatky rokov,“ skonštatovala.

 

img

 

Rezort spravodlivosti pripravuje novelu trestného zákona, ktorého súčasťou bude aj zmena sankcií pri držbe marihuany. Paragrafové znenie zákona by chcelo ministerstvo predstaviť v auguste tohto roka.

„Vychádzali sme z takej právnej úpravy, aby sme nekriminalizovali tam, kde to netreba a mali by sme začať skôr priestupkami, a aby sme osobitne mladistvým poskytli tú starostlivosť, ktorú potrebujú,“ zdôraznila Kolíková s tým, že pripravovanú právnu úpravu nevníma ako extrémne liberálnu, ale ako rozumný návrh.

 

Mohlo by vás zaujímať: Boli by ste za alebo proti dekriminalizácii marihuany? Vláda v tom má jasno!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies