Slovensko má 24 tisíc akútnych lôžok, stačilo by ich aj menej

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 17:23 • 2 min
Slovensko má 24 tisíc akútnych lôžok, stačilo by ich aj menej

BRATISLAVA - Na základe benchmarkov krajín OECD v oblasti počtu hospitalizácií, priemernej obložnosti či dĺžky hospitalizácie by si Slovensko vystačilo len so 14 tisíc akútnymi lôžkami.

slovakia

left justify in out

Slovenské nemocnice v súčasnosti disponujú 24 tis. akútnymi lôžkami. Využitých z nich je pritom len približne 66,5 percenta. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) konštatuje, že na základe benchmarkov krajín OECD v oblasti počtu hospitalizácií, priemernej obložnosti či dĺžky hospitalizácie by si Slovensko vystačilo len so 14 tisíc akútnymi lôžkami. Takéto množstvo má podľa riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky MZ Ivana Poprockého napríklad počtom obyvateľov väčší, osemmiliónový Izrael. Na druhej strane pripomína, že krajina má až 22 tisíc chronických lôžok. Pre porovnanie, na Slovensku ich je menej ako desať tisíc. "My zjavne nemáme dobrú štruktúru lôžok. Celkový počet je v poriadku, ale tá štruktúra je opačná," skonštatoval Poprocký.

 

Podľa stratégie MZ by sa na úroveň približne 14 tisíc akútnych lôžok mohlo slovenské zdravotníctvo dostať do roku 2030. Ich využitie má byť pritom vyššie až 85 %. V budúcnosti by sa zároveň už pod jednou strechou nemali tieto lôžka miešať s lôžkami chronickými, nemocnice sa majú sústrediť len na poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti. Prvou z nich by mala byť nová bratislavská univerzitná nemocnica, na projekte ktorej MZ aktuálne pracuje. Dlhodobo chorí pacienti sa majú presunúť do iných typov zariadení, ktoré by mohli vzniknúť aj pretransformovaním niektorých nemocníc. "Naša predstava je, že na 200 tisíc ľudí by mala byť jedna plnohodnotná akútna nemocnica s pôrodnicou, operačnými sálami, ARO a s centrálnym príjmom," uviedol Poprocký. Na celé Slovensko by vychádzalo približne 30 takýchto nemocníc. Riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ však podotýka, že súbežne k tomu bude potrebná ďalšia infraštruktúra ako chronické lôžka a silná ambulantná zdravotná starostlivosť. 

 

Poprocký pripomína i nutnosť investícií do nemocníc. Rezort vyčíslil, že pri počte 14 tisíc lôžok a životnosti nemocnice 35 rokov by sa potrebná investícia vyšplhala na 3,94 mld. eur, čo na ročnej báze predstavuje sumu 112,6 mil. eur. MZ hovorí, že na takéto vysoké investície nevystačia len eurofondy a zdroje zo štátneho rozpočtu, preto bude potrebné hľadať aj ďalšie možnosti financovania. Prikláňa sa k projektom verejno-súkromného partnerstva



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies