Aktualizované Vláda schválila kandidatúru Slovenska na Predsedníctvo Rady OECD

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 06:06 • 2 min
Aktualizované Vláda schválila kandidatúru Slovenska na Predsedníctvo Rady OECD

BRATISLAVA - Slovensko bude kandidovať na Predsedníctvo Rady Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na ministerskej úrovni (MCM). Preto personálne posilní svoju stálu misiu pri OECD a riadiaci odbor, ktorý pokrýva agendu OECD v ústredí.

slovakia

left justify in out

Zároveň vytvorí medzirezortný orgán, ktorý bude predsedníctvo koordinovať. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda. "Dozrel čas, aby SR ako plnoprávny člen OECD dokázala svoj angažovaný prístup v organizácii a predložila svoju kandidatúru na predsedníctvo MCM," uvádza sa v materiáli. Predsedníctvo má tiež pomôcť propagovať Slovensko v zahraničí a na národnej úrovni zvýšiť povedomie o jeho úlohe v medzinárodnom prostredí.

 

Podľa materiálu rok 2019 je pre slovenské predsedníctvo ideálny, pretože v roku 2020 sa už budú konať parlamentné voľby. Každé predsedníctvo má svoju kľúčovú tému, tento rok je to napríklad Podpora multilaterizmu. Zatiaľ ešte nie je jasné, aká bude téma v roku 2019, čo však pre ohlásenie kandidatúry nie je prekážkou.

 

"Jej návrhu musí predchádzať diskusia a konsenzus na národnej úrovni. Následne bude návrh kľúčovej témy MCM prediskutovaný so Sekretariátom OECD, ako aj s dvoma podpredsedníckymi krajinami," vysvetľuje sa v materiáli.

 

Rozhodnutie o predsedníctve Slovenska v roku 2019 sa v prípade predloženia kandidatúry pravdepodobne potvrdí na zasadnutí MCM v máji 2018. Iná krajina sa zatiaľ o predsedníctvo v tomto roku neuchádza. Slovensko sa podľa materiálu nebude uchádzať o predsedníctvo zasadnutia Globálnej strategickej skupiny, ktoré sa zo strany sekretariátu OECD považuje za vhodnú kombináciu s nadchádzajúcim predsedníctvom ministerskej rady.

 

Nahradiť by ho malo Švajčiarsko. Rada OECD zasadá väčšinou raz mesačne na úrovni vedúcich stálych misií a raz ročne na úrovni ministrov. Cieľom MCM je diskutovať o kľúčových témach a stanoviť priority práce OECD na nadchádzajúci rok.

 

Medzi úlohy OECD patrí hodnotenie a porovnávanie sektorových ekonomík a na základe toho vytváranie stratégií rozvoja. Okrem zasadnutí riadiacich orgánov má OECD viac ako 200 špecializovaných výborov, pracovných skupín a expertných tímov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies