Slovensko kandiduje do expertného orgánu UNESCO

NETKY.SK • 14 Október 2015, 12:07 • 2 min
Slovensko kandiduje do expertného orgánu UNESCO

BRATISLAVA - Slovensko kandiduje do expertného orgánu Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). O tom, či sa stane členom Medzinárodného koordinačného výboru pre program Človek a biosféra, sa rozhodne na najbližšom zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO. Tá sa uskutoční 3. až 18. novembra v Paríži.

slovakia

left justify in out

Vedúcim slovenskej delegácie bude minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, jeho alternátom minister školstva Juraj Draxler. Dnes o tom rozhodla vláda na svojom rokovaní.

 

Zasadnutie sa koná každé dva roky. Tohtoročné sa nesie v znamení 70. výročia založenia tejto medzinárodnej organizácie. Schváli sa návrh jej programu a rozpočtu na roky 2018 až 2021.

 

Okrem toho sa uskutočnia voľby 30 členov Výkonnej rady UNESCO na obdobie rokov 2015 až 2017. Slovensku sa skončil štvorročný mandát v rade v roku 2013. Okrem toho sa bude rozhodovať o nových členoch expertných výborov a rád medzivládnych programov organizácie.

 

Na programe bude aj otázka žiadosti Kosova o nadobudnutie členstva, pričom je pravdepodobné, že uspeje.

Po zvolení Palestíny v roku 2011 za riadneho člena UNESCO sa prehĺbila politizácia organizácie, čo sa prejavuje v diskusiách a pri prijímaní rozhodnutí. Jej finančná situácia sa po zastavení platieb členského príspevku USA, v dôsledku prijatia Palestíny, skomplikovala a postupne vedie k ohrozeniu viacerých programov a samotnej činnosti odborných referátov Sekretariátu UNESCO.

 

K aktuálnym témam UNESCO patrí záchrana ohrozených kultúrnych pamiatok a múzeí v konfliktami zmietaných krajinách. Hlavnou snahou je zabrániť nelegálnemu predaju ukradnutých pamiatok, pričom oficiálne spolupracuje s Interpolom, Úradom OSN pre drogy a kriminalitu, colnými agentúrami a trhom s umením.

 

V zmysle návrhu viacerých krajín sa uvažuje nad rozšírením mandátu mierových síl OSN o oblasť kultúry a dedičstva. Rozhodnutie o adekvátnych prostriedkoch je momentálne v kompetencii členských krajín Bezpečnostnej rady OSN, u ktorých sa táto výzva stretla s plnou podporou.

 

UNESCO uznáva teritoriálnu integritu Ukrajiny a v rámci svojho mandátu pozorne sleduje situáciu v oblasti médií, vzdelávania, kultúry či znevýhodňovania tatárskej menšiny.

 

Problém historického dedičstva a kultúrnych pamiatok Palestíny a okupovaných arabských území je zase tradičnou horúcou témou zasadnutí Výkonnej rady a Generálnej konferencie UNESCO. Rada, Generálna konferencia a sekretariát patria k trom hlavným orgánom organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies