Slovensko je z hľadiska ponuky budov medzi favoritmi o presídlenie Európskej agentúry pre lieky

NETKY.SK • 5 Október 2017, 06:22 • 2 min
Slovensko je z hľadiska ponuky budov medzi favoritmi o presídlenie Európskej agentúry pre lieky

BRUSEL - Európska komisia (EK) zverejnila správu, v ktorej zhodnotila ponuky jednotlivých členských štátov uchádzajúcich sa o presídlenie dvoch agentúr EÚ z Londýna po brexite - Európsku agentúru pre lieky (EMA) a Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA).

slovakia

left justify in out

Podľa technického prieskumu EMA sa Bratislava z hľadiska budov ocitla v skupine najpripravenejších kandidátov. Spomedzi 19 prihlášok, ktoré hodnotila exekutíva EÚ, sa z metropol nových členských štátov EÚ jedine Bratislava dostala do užšieho technického finále mapujúceho vhodnosť ponúkaných budov.

 

Agentúra v polovici septembra v internom dokumente farebne "oznámkovala" všetkých 19 uchádzačov o nové sídlo. Sýtozelenou farbou označila, že štandardom agentúry naplno vyhovujú aj technické kritériá, aj operačná kontinuita, čiže akcieschopnosť agentúry od momentu presídlenia. Bledozelená farba značí vyhovujúce technické podmienky, ale obavy o plynulý prechod fungovania agentúry. Bledohnedá znamená čiastočne vyhovujúce technické podmienky a obavy o kontinuitu aktivít EMA a tmavohnedá znamená, že ponúknuté podmienky sú nevyhovujúce.

 

K hlavným technickým požiadavkám zaradila pripravenosť budovy, jej počítačové, bezpečnostné a konferenčné vybavenie a reálny dátum presťahovania.

 

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič uviedol, že Slovenská republika poslala do Bruselu kvalitne pripravenú prihlášku na presídlenie agentúry z Londýna do Bratislavy. Hodnotenie, ktoré vypracovala agentúra, jeho slová potvrdzuje. Z hľadiska vhodnosti budovy Bratislava spolu s Amsterdamom, Barcelonou, Bruselom, Kodaňou a Milánom získala dve zelené políčka a jedno bledozelené.

 

Rozostavaná Westend Plazza na Patrónke v Bratislave podľa EMA ponúka priestory, ktoré spĺňajú potreby agentúry pre kancelárie a zasadacie miestnosti. Budú pripravené k odovzdaniu v 1. štvrťroku 2019. Slováci poskytli záruku, že k dispozícii bude telekomunikačná sieť s vysokokapacitnou digitálnou sieťou a vysokorýchlostným pripojením na internet. V ponuke nie je riešené dátové centrum a ani archivácia dát mimo hlavnej budovy. Tá však má dostatočné bezpečnostné prvky priamo v objekte, ako aj v jej blízkom okolí. Budova ponúkne vhodné konferenčné miestnosti s audiovizuálnym vybavením a hlasovacím systémom.

 

Z hľadiska samotného presídlenia má agentúra nejasnosti ohľadom obstarávania a v slovenskej ponuke nebola zmienka o sťahovaní.

 

Najhoršie podľa tabuľky vypracovanej EMA dopadli budovy ktoré ponúkli Atény, Bukurešť, Porto, Sofia, Štokholm, Valletta, Varšava a Záhreb. Tie nezískali ani jedno zelené políčko. V druhej vlne s kritériami "pre" aj "proti" sú Bonn, Lille a Viedeň.

 

Agentúra EMA v utorok (3.10.) vydala rozšírenú správu, kde Bratislava zaostáva za konkurentmi v oblastiach ako dopravná prístupnosť a hotely. Kriticky si všíma, že bratislavské letisko neponúka priame spojenie s medzinárodnými destináciami, viedenské letisko, ktoré má výborné spojenie so svetom, je vzdialené 1,5 hodiny v dopravnej špičke a budapeštianske letisko má 2,5-hodinovú dostupnosť. Nevýhodou Bratislavy je aj slabšia ponuka vhodných hotelov, ktoré sú v centre mesta a nenachádzajú sa v blízkosti Westend Plazza.

 

Za vyhovujúcu považuje EMA ponuku medzinárodných a európsky zameraných škôl pre deti zamestnancov, obavy má však z hľadiska prístupu partnerov a detí zamestnancov na slovenský pracovný trh, zaistenie lekárskej starostlivosti a sociálneho zabezpečenia. Agentúra sa tiež zmienila, že Slovensko nepovoľuje registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia.

 

Bratislavskú ponuku oficiálne predstaví minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker vo štvrtok v Bruseli na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies