Slovensko je v top trojke štátov s najvyššou mierou nárastu insolvencie

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 15:01 • 2 min
Slovensko je v top trojke štátov s najvyššou mierou nárastu insolvencie

BRATISLAVA - Slovensko patrí spolu s Bulharskom a Českou republikou do prvej trojky štátov s najvyššou mierou nárastu insolvencie za minulý rok v rámci regiónu strednej a východnej Európy (SVE).

slovakia

left justify in out

Zaradila ho tam nadnárodná spoločnosť Coface vo svojej najnovšej štúdii Panorama CEE Insolvencies. Pre tento rok však už Slovensku taký negatívny výhľad, na rozdiel napríklad od Česka, nedáva.
     

Ako priblížila v štúdii spoločnosť Coface, mnohé firmy pre pribrzdenie ekonomiky neboli vlani schopné udržať svoju výrobu a produkciu na plnú kapacitu, v dôsledku čoho znížili aj svoje investičné plány. "Slabý ekonomický výkon sa podpísal v náraste počtu platobnej neschopnosti o 12 %, teda na 507 firiem z celkového počtu 540.000 aktívnych firiem na Slovensku," spresňuje v správe pre médiá hlavný ekonóm Coface pre strednú a východnú Európu Grzegorz Sielewicz. Hlavný dôvod nárastu vidí nielen v ekonomickom spomalení a poklese domácej spotreby, ale aj v zhoršení platobnej disciplíny medzi obchodnými partnermi a náraste druhotnej platobnej neschopnosti. Najviac insolvencií bolo vlani v sektoroch veľkoobchodu a maloobchodu, stavebníctve a v realitnom sektore. Naopak, odolnými sektormi boli ťažba a dobývanie, dodávky energií, sektor vodného a odpadového hospodárstva.
     

Slovensko pritom alokovalo zo štrukturálnych a kohéznych fondov Európskej únie 11,5 miliardy eur z rozpočtu na roky 2007-2013. Na jednej strane je to podľa Sielewicza takmer zanedbateľné v porovnaní s Poľskom, ktoré získalo takto 69 miliárd eur, na druhej strane to predstavuje značnú sumu vzhľadom k veľkosti slovenskej ekonomiky. "Slovensko pritom nevyužilo prostriedky z únie tak významne ako jeho susedia. Dá sa len veriť, že získanie roka navyše, ktoré Slovensku aj Rumunsku dala Rada EÚ na dočerpanie prostriedkov, ekonomiku pomôže naštartovať. Najmä ak má aj v novom rozpočte na roky 2014-2020 naplánovaných 13,9 miliardy eur," dodáva Sielewicz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies