Slovensko je v súvislosti s morom ošípaných v ČR naďalej v pohotovosti

NETKY.SK • 3 Január 2018, 16:57 • 2 min
Slovensko je v súvislosti s morom ošípaných v ČR naďalej v pohotovosti

BRATISLAVA - Slovensko je v súvislosti s aktuálnym výskytom afrického moru ošípaných v ČR v pohotovosti. Uviedla to Zuzana Peiger Ačjaková z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

slovakia

left justify in out

"Slovensko je v pohotovosti. V regiónoch v blízkosti ČR a Ukrajiny realizuje Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR mimoriadne opatrenia," ubezpečila Peiger Ačjaková.

 

Štátna veterinárna správa ČR 3. januára 2018 informovala, že eviduje prvé prípady potvrdenej nákazy africkým morom prasiat v oblasti mimo ohradníkov v tzv. červenej zóne zamorenej oblasti na Zlínsku. Vyšetrenie najprv 29. decembra 2017 potvrdilo nákazu u šiestich kusov divokých prasiat rôznych vekových kategórií a pohlavia nájdených v katastrálnom území Lípa a 3. januára tiež u diviaka nájdeného v katastrálnom území Kudlov. Nájdené uhynuté kusy sa nachádzali asi 1,5 až 2,5 km za ohradníkmi, stále však v rámci červenej zóny zamorenej oblasti.

 

"Africký mor ošípaných je veľmi závažný problém, na túto vysokoinfekčnú chorobu neexistuje liek. Význam intenzívneho boja rezortu pôdohospodárstva, chovateľov ošípaných a poľovníckej obce si možno verejnosť neuvedomuje. Avšak tieto aktivity, ktoré naši veterinárni inšpektori vykonávajú v teréne, pochopí každý, kto videl vybíjanie miliónov zvierat na farmách v zahraničí, ktoré tieto nákazy postihli," uviedla šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

 

Africký mor je vírusová choroba domácich ošípaných, európskych diviakov, amerických diviakov a afrických divožijúcich sviňovitých. Prejavuje sa takmer stopercentnou úmrtnosťou zvierat. Ide o prenosné ochorenie s veľkou schopnosťou rýchleho šírenia. Negatívom je, že neexistuje, respektíve nie je dostupná vakcinácia zvierat. Choroba nie je prenosná na človeka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies