Slovensko je v rebríčku tolerancie sexuálnych menšín poskočilo vyššie

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 12:16 • 2 min
Slovensko je v rebríčku tolerancie sexuálnych menšín poskočilo vyššie

BRATISLAVA - Slovensko sa v rebríčku najtolerantnejších krajín voči právam homosexuálov umiestnilo na 31. mieste. Asociácia ILGA-Europe na základe tzv. „dúhového indexu“ hodnotila, ako zákony a politiky 49 európskych štátov ovplyvňujú život LGBTI osôb.

slovakia

left justify in out

Slovensko tento rok získalo 28 bodov a oproti vlaňajšku si polepšilo o jednu priečku. Najústretovejšou krajinou sa podobne ako vlani stala Malta, ktorá získala 88 bodov zo 100 možných. O výsledkoch hodnotenia na svojej internetovej stránke informovalo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Na druhom mieste za Maltou sa umiestnilo Nórsko, nasledované Spojeným kráľovstvom. Na opačnej strane hodnotenia skončil Azerbajdžan s iba piatimi bodmi a na predposlednom mieste sa umiestnilo Rusko so šiestimi bodmi. Slovensko sa ocitlo v druhej tretine rebríčka, podobne ako napríklad Gruzínsko, Bulharsko, Rumunsko či Taliansko. Spomedzi krajín V4 je tolerantnejšie Maďarsko (19. miesto) i Česko (29. miesto) a až za Slovenskom sa umiestnilo Poľsko (37. priečka).

K slabému hodnoteniu podľa správy ILGA-Europe prispel i fakt, že po vlaňajších voľbách sa v programovom vyhlásení vlády neocitla ani zmienka o sexuálnych menšinách. Mimovládna organizácia Inakosť pri tej príležitosti uviedla, že ignorácia práv LGBTI komunity je „nepochopiteľná“. Správa tiež pripomína výrok predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, ktorý vlani na stretnutí zástupcov biskupských konferencií strednej a východnej Európy vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby sa práva LGBTI na Slovensku nepresadzovali.

ILGA-Europe každoročne zverejňuje tzv. „dúhovú mapu“, ktorá znázorňuje, ako sú európske krajiny otvorené sexuálnym menšinám. Dúhový index analyzoval práva, ale aj praktické podmienky pre lesby, gayov, bisexuálov aj transgender, ktorým sa spoločne označujú ako LGBT komunita. Asociácia hodnotí každú krajinu pomocou širokého spektra ukazovateľov, ktoré sledujú napríklad mieru rovnakého zaobchádzania, nenávistné prejavy či slobodu prejavu. Hodnotí sa i miera právnej ochrany proti diskriminácii na pracovisku, opatrenia v boji proti zločinom z nenávisti či právo na manželský zväzok a rodičovstvo.

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva vo svojom stanovisku zdôraznilo, že je potrebné uskutočňovať aktivity na zvýšenie povedomia a na podporu LGBTI osôb zamerané na efektívny prístup k verejným službám, oznamovanie diskriminácie a nenávisťou motivovaného násilia a tiež analyzovať dôvody neoznamovania trestných činov z nenávisti okrem iného pre sexuálnu orientáciu obeťami týchto činov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona