Slovensko je v rebríčku šťastia na 39. mieste

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 16:57 • 2 min
Slovensko je v rebríčku šťastia na 39. mieste

RÍM - Najšťastnejšími na svete sú obyvatelia Fínska. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na objednávku OSN urobila organizácia Sieť na hľadanie riešení na dosiahnutie udržateľného rozvoja (SDSN).

slovakia

left justify in out

Správa o šťastí vo svete, zverejnená v stredu, berie do úvahy bohatstvo, očakávanú dĺžku života, korupciu, slobodu a ďalšie hlavné ukazovatele kvality života, informovala v stredu agentúra DPA.

 

Druhé skončilo Nórsko, ktoré vlani figurovalo na prvom mieste. Tretia priečka patrí tento rok Dánsku. Na ďalších miestach sú Island, Švajčiarsko, Holandsko, Kanada, Nový Zéland, Švédsko a Austrália. Nemecko obsadilo 15. miesto - tri miesta pred Spojenými štátmi. Británia skončila na 19. a Francúzsko na 23. mieste. 

 

Slovensko sa tento rok ocitlo na 39. mieste, Česko je v poradí 21. Na konci rebríčka sa ocitli štáty subsaharskej Afriky: Burundi, Stredoafrická republika, Južný Sudán, Tanzánia a Rwanda, ale aj vojnou zmietané krajiny Sýria a Jemen.

 

USA v porovnaní s vlaňajšom klesli z 14. a 18. miesto. Americký ekonóm, prezident spoločnosti SDSN a poradca generálneho tajomníka OSN Jeffrey Sachs, uviedol, že "USA v rebríčku šťastia klesli čiastočne kvôli pretrvávajúcim epidémiám obezity, zneužívaniu návykových látok a neliečenej depresii."

 

Výročná správa, ktorú prvýkrát zverejnili v roku 2012, bola predstavená vo Vatikáne. Autori správy sa odvtedy snažia v 156 krajinách sveta zisťovať spokojnosť obyvateľstva so životom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona