Slovensko je v rámci EÚ v oblasti vzdelávania výrazne podpriemerné

NETKY.SK • 16 September 2014, 09:29 • 2 min
Slovensko je v rámci EÚ v oblasti vzdelávania výrazne podpriemerné

BRATISLAVA - Znižovanie verejného dlhu je nutné, v záujme lepšej budúcnosti je však potrebné investovať aj do školstva a vedy. To je jeden z odkazov štúdie o stave sociálnej spravodlivosti v štátoch Európskej únie (EÚ), ktorú vypracovala Nadácia Bertelsmann.

slovakia

left justify in out

V rebríčku Indexu sociálnej spravodlivosti, ktorý zostavila, sa Slovensko umiestnilo pod priemerom EÚ. Sociálnu spravodlivosť nadácia vníma ako skutočnú rovnosť príležitostí a životných šancí pre každého jednotlivca.

 

"Slovensko sa umiestnilo na 17. mieste, čo je oproti uplynulým niekoľkým rokom mierny pokles," uviedol pre denníka Pravda projektový manažér nadácie Daniel Schraad-Tischler. Upozornil pritom najmä na prepad Slovenska v oblasti školstva, kde skončilo na predposlednom mieste.

 

Nadácia v tejto súvislosti upozorňuje na vplyv sociálneho zázemia žiakov na ich výkon v škole, ktorý sa zisťoval pri medzinárodných meraniach čitateľskej a matematickej gramotnosti PISA. Zázemie a vybavenie domácností ovplyvňuje najvýraznejšie práve slovenských žiakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona