Slovensko je v prvej desiatke krajín v rebríčku hodnotiacom otvorenosť dát

NETKY.SK • 14 Október 2016, 14:06 • 2 min
Slovensko je v prvej desiatke krajín v rebríčku hodnotiacom otvorenosť dát

BRATISLAVA – Portál European data, ktorý zbiera a spája otvorené údaje z verejného sektora, zaradil Slovensko na deviate miesto do skupiny „fast-trackers“ v rebríčku Open data. Spomedzi krajín Európskej únie sa tak ocitlo v druhej najlepšej kategórii spolu s Nórskom, Estónskom či Luxemburskom. Informoval o tom Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

slovakia

left justify in out

Úrad, ako politický gestor témy, vníma toto umiestnenie ako silný impulz v informatizácii krajiny. „Teší ma, že sa Slovensko dostalo v tomto rebríčku na tie najvyššie priečky. Musíme aj naďalej pracovať na otváraní ďalších dát vo vysokej kvalite, aby sme naštartovali inovačný potenciál našej ekonomiky. Používanie otvorených údajov výrazne pomáha transparentnosti a verejnej kontrole,“ uviedol vicepremiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

Otvorené dáta sú údaje, ktoré štát voľne sprístupňuje a nedrží ich len vo svojich systémoch. Vďaka tomu ich môžu využívať aj tretie strany, ako napríklad neziskové organizácie či start-upy na tvorbu zaujímavých služieb a riešení – a to bez licenčných poplatkov. Takýmto spôsobom môžu byť redistribuované prakticky komukoľvek na svete.

 

Portál European data ocenil najmä slovenský Centrálny register zmlúv či Mapu kriminality a odporučil ich ostatným krajinám ako vzorové príklady hodné nasledovania. „Je to pre nás nepochybne dobrá vizitka,“ dodal Pellegrini.

 

Index skúmal tri oblasti otvorených dát: pripravenosť politík a pravidiel, stav a vyspelosť portálu a vplyv otvorených dát na spoločnosť. European data portal je iniciatíva, ktorú vytvorila Európska komisia. Momentálnym európskym lídrom v téme otvorených dát je Španielsko, nasleduje ho Francúzsko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies