Slovensko je v produkcii cukru podľa MPRV sebestačné, jeho cena však klesá

NETKY.SK • 7 September 2018, 15:47 • 2 min
Slovensko je v produkcii cukru podľa MPRV sebestačné, jeho cena však klesá

BRATISLAVA - Slovensko je v produkcii cukru sebestačné. Na Slovensku je momentálne 195 pestovateľov cukrovej repy a v cukrovarníckom sektore SR pracuje viac ako 3 000 ľudí. Očakávaná úroda cukrovej repy v tomto roku na Slovensku predstavuje 60,22 tony na hektár. Konštatovala to v piatok ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná počas návštevy cukrovarníkov a pestovateľov cukrovej repy v Seredi. Ministerka zároveň dodala, že od zrušenia kvót na cukor ubehol rok a jeho cena vďaka prebytku klesá.

slovakia

left justify in out

„Cukrovarnícky priemysel má na Slovensku dlhú históriu, prvé cukrovary boli na našom území založené už za Rakúsko-Uhorska. Vlaňajšie zrušenie kvót na cukor situáciu v sektore výrazne ovplyvnilo. Nastal neobmedzený predaj v rámci trhu EÚ. Navýšenie pestovateľských plôch prinieslo veľký prebytok cukru, čo sa odzrkadlilo na výraznom poklese jeho ceny. Slovensko je v rámci výroby cukru stále sebestačné. Je však práve na spotrebiteľoch, aby podporili kvalitnú domácu produkciu a túto sebestačnosť pomohli zachovať,“ uviedla Gabriela Matečná.

Slovensko stále patrí medzi krajiny, ktoré si dokážu vyrobiť cukor samy do objemu jeho spotreby, čo v iných krajinách nie je až takou samozrejmosťou. „Môžeme byť hrdí na to, že túto základnú potravinu nemusíme dovážať zo zahraničia. Mozaika podpôr a spoločnej práce, snaha a ochota pestovateľov naďalej zotrvať pri tejto plodine nám dáva šancu na to, aby sme ju mohli pestovať aj v budúcom roku, aby nás ekonomika jej pestovania od nej neodradila a aby sme ju pestovali naďalej doma,“ povedal Adrián Šedivý zo Slovenských cukrovarov v Seredi.

V súčasnosti EÚ produkuje 20 mil. ton cukru ročne, čo zabezpečuje príjem pre 137 tisíc pestovateľov. Štáty s významnou produkciou cukru sa podľa agrorezortu prichystali na zrušenie systému kvót v niektorých prípadoch až 30-precentným navýšením pestovateľských plôch (Nemecko, Francúzsko, Holandsko, Poľsko, Veľká Británia). „Potvrdzuje sa predvídaný negatívny scenár, t. j. vďaka prebytku cena cukru klesá. Riešením nie je ani pôvodný zámer EÚ - teda vývoz cukru mimo EÚ, ktorý nie je možný pri súčasných nízkych cenách cukru. Zrušením systému kvót stratili pestovatelia aj istotu garantovanej minimálnej ceny za tonu cukrovej repy vo výške 26,29 eura za tonu,“ priblížilo momentálny stav ministerstvo pôdohospodárstva.

Oproti pôvodným cenám, keď bola cena cukru v EÚ okolo 650 eur za tonu je v súčasnosti cena za tonu cukrovej repy skoro polovičná. „Od októbra 2017 cena permanentne klesá, v súčasnosti sa nachádza na úrovni 361 eur za tonu, čo je blízko hranice rentability,“ dodal agrorezort.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies