Slovensko je v čerpaní eurofondov na chvoste Európskej únie

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 16:35 • 2 min
Slovensko je v čerpaní eurofondov na chvoste Európskej únie

BRATISLAVA - Slovensko je v čerpaní eurofondov na chvoste členských štátov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to v stredu v parlamente poslanec Pavol Zajac (KDH) v rámci rozpravy k správe vlády o implementácii peňazí Európskej únie v programovom období 2007 - 2013. "Za stav čerpania, alebo skôr nečerpania eurofondov na Slovensku môže v plnej miere prvá a druhá vláda Roberta Fica a osobne premiér Robert Fico," vyhlásil Zajac. Vládnemu Smeru vyčítal, že ho nezaujíma transparentné a efektívne využívanie eurofondov, ale to, čo z toho bude mať, a aj preto sú podľa neho manipulované verejné obstarávania.

 

Stav implementácie eurofondov na Slovensku podľa podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO) poukazuje na nekompetentnosť vlády v tejto oblasti. Ako povedala, potvrdzuje to aj to, že Európska komisia v hodnoteniach Slovensku systematicky vytýka korupciu, zneužívanie prostriedkov EÚ a neschopnosť ich čerpať. "Korekcie sú ďalším vážnym problémom využívania európskych peňazí. Korekcie sú totiž peniaze, ktoré v konečnom dôsledku v mnohých prípadoch zaplatíme my, daňoví poplatníci za to, že prostriedky sa čerpajú zle, nezmyselne a bez dodržania pravidiel EÚ," uviedla Jurinová. Smer podľa poslankyne nedokázal využiť európske peniaze v prospech krajiny, ale často len v prospech niektorých vybraných subjektov. 

 

KDH pripomenulo, že spôsob čerpania eurofondov nastavila prvá Ficova vláda. "Preto sme v roku 2007 nečerpali ani jedno euro z eurofondov. Systém čerpania bol nastavený tak, aby si plnenie rozdelili Smer-SD a SNS. Toto viedlo ku korupčnému nastaveniu systému. Byrokracia bola nastavená tak, aby mohli vyradzovať nepohodlných žiadateľov aj za minimálny nedostatok," tvrdia kresťanskí demokrati. Takto podľa nich vznikali aj cez verejné obstarávanie predražené projekty, ktoré Smer-SD schválil, ale Brusel ich nie je ochotný preplácať. "Preto má Slovensko pozastavené čerpanie v piatich operačných programoch, zadržaných máme 990 mil. eur a pre podozrenie z korupcií pri verejnom obstarávaní už nikdy nedostaneme od Európskej únie 244 mil. eur," upozornilo KDH. Tieto už uskutočnené projekty tak musia zaplatiť daňoví poplatníci. 

 

Korupčné praktiky Smeru pri eurofondoch podľa KDH dostali Slovensko na chvost v čerpaní. "Predbehlo nás dokonca aj Bulharsko. Česká republika, Poľsko, Maďarsko aj pobaltské krajiny sú ďaleko pred nami a čerpali o miliardy eur viac," uviedla opozičná strana. "Našou povinnosťou vo vláde bolo zamedziť takémuto korupčnému správaniu, čo sme aj urobili povinným zverejňovaním zmlúv, elektronickou aukciou a nastavením transparentných súťaží," dodalo 

 

Opozícia nedávno žiadala zaradiť do programu aktuálnej schôdze parlamentu informáciu o stave čerpania eurofondov. Neskôr pozbierala vo svojich radoch aj podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k tomuto bodu. Návrh napokon nepredložila, lebo chcela počkať na správu vlády, ktorú v stredu predniesol podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies