Slovensko je už jediným kandidátom na organizáciu MS 2019

NETKY.SK • 12 Január 2015, 14:46 • 2 min
Slovensko je už jediným kandidátom na organizáciu MS 2019

ZÜRICH - Slovensko je už jediným kandidátom na organizáciu 83. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa uskutočnia v roku 2019.

slovakia

left justify in out

Súperom SR bolo doteraz Švajčiarsko, ktoré však svoj záujem o zorganizovanie svetového šampionátu presmerovalo na rok 2020. Informuje o tom oficiálny web Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Rozhodnutie Švajčiarska v podstate znamená, že Slovensko bude organizátorom majstrovstiev sveta 2019. Definitívne to však musia potvrdiť v máji 2015 počas kongresu IIHF v Prahe. Slovensko predtým organizovalo MS v hokeji v roku 2011, Bratislava ešte v rokoch 1959 a 1992 ako súčasť federácie participovala na usporiadaní šampionátu s českými mestami. 

 

"Švajčiarsky krok nás prekvapil. Väčšinou to býva tak, že kandidát sa vzdá až počas kongresu. Teší náš, že už v predstihu sme zostali ako jediný kandidát na MS 2019, ale našu úspešnú kandidatúru musia potvrdiť na kongrese IIHF v Prahe ešte delegáti. Do kandidatúry sme vložili to najlepšie, čo sme mohli, a vypracovali skutočne kvalitnú prezentáciu, ktorú bolo potrebné odovzdať do 10. januára 2015. IIHF ju mala k dispozícii už pred Vianocami a nás len teší, že to dopadlo takto. Aj keď sme zostali jediným kandidátom a víťazstvo máme viac-menej isté, nič to nemení na tom, že budeme naďalej pracovať na sto percent a zodpovedne pripravíme všetky potrebné podklady. Chceme, aby sa o MS 2019 hovorilo ako o ešte vydarenejších ako v roku 2011, ktoré mali obrovský úspech," povedal prezident SZĽH Igor Nemeček, ktorý bol v roku 2011 šéf organizačného výboru MS. 

 

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v septembrovej oficiálnej prihláške ponúkol za dejiská Košice a Bratislavu a s rovnakými mestami pôjde aj na pražský kongres. "Nemáme vyhovujúce haly v iných mestách, nič sa preto nemení na predchádzajúcom projekte Bratislavy a Košíc. Naša kandidatúra bude postavená práve na týchto dvoch mestách," pripomenul Nemeček a ešte doplnil: 

 

"Napriek tomu, že Slovensko zostalo jediným kandidátom MS 2019, čaká členov prípravného výboru množstvo práce. Kandidačné dokumenty momentálne posudzuje IIHF. Do Bratislavy a Košíc príde aj inšpekčná komisia, ktorá preverí haly a hotely. Stopercentne istí ziskom šampionátu si budeme môcť byť až 15. mája. Momentálne finišujeme s filmom, ktorý bude súčasťou našej 20-minútovej prezentácie počas kongresu v Prahe. Predchádzajúce majstrovstvá sveta u nás boli vysoko hodnotené. Teraz môžeme využiť nadobudnuté skúsenosti a posunúť našu úroveň ešte ," doplnil Nemeček. 


Kandidatúru odobrila na svojom zasadnutí exekutíva SZĽH v auguste 2014, následne sa pripravil všetok materiál a k prvému septembrovému dňu odišla kandidačná prihláška, ktorú už zaevidovali v centrále IIHF. V septembri 2014 na polročnom kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v Tenerife na Kanárskych ostrovoch predstavili zástupcovia SZĽH motto šampionátu: "Slovak Republic, Hockey Republic, play again" čiže "Slovenská republika, hokejová republika, hrá opäť". 

 

Švajčiari sa vzdali snáh o šampionát 2019 a ustúpili kandidatúre Slovenska. Hlavným centrom šampionátu 2020 by mal byť Zürich a modernizovaná hala Hallenstadion pre 11 200 divákov. O druhom dejisku sa zatiaľ nerozhodlo, ako hlavní kandidáti sa spomínajú Lausanne a Zug. Švajčiarsko už hostilo hokejové MS v rokoch 1935, 1939, 1953, 1961, 1971, 1990, 1998 a 2009. Švajčiari oficiálne kandidatúru na MS 2020 predložili v pondelok v sídle IIHF v Zürichu. 

V súčasnosti sú známe už dejiská šampionátov do roku 2018. Najbližšie bude hostiť svetovú hokejovú elitu Česko (Praha a Ostrava) v máji 2016 sa MS uskutočnia v ruských mestách Moskva a Petrohrad, o rok neskôr v nemeckom Kolíne a francúzskom Paríži. Máj 2018 privedie najlepšie reprezentačné výbery do dánskych miest Kodaň a Herning. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies