Slovensko je pripravené aj na vlnu utečencov

NETKY.SK • 17 August 2015, 12:02 • 2 min
Slovensko je pripravené aj na vlnu utečencov

BRATISLAVA - Informácie o možnej vlne utečencov, ktorí utekajú pred tzv. Islamským štátom cez Balkán, má Slovensko vďaka spolupráci s partnerskými zložkami v rámci FRONTEX.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Ako dodal, Slovensko je pre časť migrantov alebo utečencov, ktorí sa k nám dostanú, len tranzitnou krajinou. Ich cieľovou destináciou väčšinou býva Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko či Rakúsko. Napriek tomu však Slovensko podľa Slivku plní všetky potrebné úlohy a pre prípad nových vĺn utečencov je už teraz pripravené na ďalšie možné riešenia.

 

Srbské médiá varujú pred novou vlnou utečencov pred tzv. Islamským štátom. Tvrdia, že teraz utekajú aj ľudia z nižšej sociálnej vrstvy, ktorí už nemajú čo stratiť. Doteraz podľa srbských portálov utekali hlavne ľudia zo strednej vrstvy, ktorým rodinní príslušníci žijúci v iných krajinách boli schopní posielať peniaze cez Western Union. Vlnu týchto utečencov očakávajú v septembri.

 

Srbské úrady od začiatku roka evidujú viac než 62 000 žiadostí o azyl podaných utečencami zo Sýrie, Afganistanu, Iraku i iných štátov. Do juhosrbského Preševa neďaleko hranice s Macedónskom prichádza približne 1 000 utečencov za deň. Srbskí experti sa domnievajú, že súčasný trend pretrvá ešte ďalších šesť mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies