Slovensko je príkladom zneužívania eurofondov

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:07 • 2 min
Slovensko je príkladom zneužívania eurofondov

Slovensko je príkladom zneužívania eurofondov

slovakia

left justify in out

Americký denník New York Times (NYT) uvádza Slovensko ako príklad zneužívania eurofondov v rámci Európskej únie (EÚ), ktoré často idú na bezcennú prácu, alebo končia vo vreckách konzultantov a právnikov s politickými konexiami.
      "Peniaze sa vždy strácali v rámci obrovského rozpočtu 27-člennej Európskej únie, či už išli nepoctivým poľnohospodárom alebo korupčným úradníkom. Európania však teraz čelia bolestivým úsporným opatreniam a celý rad slovenských škandálov vyvolal nové pochybnosti o tom, ako sa vynakladajú miliardy eur určené na regionálnu pomoc," píše NYT. Denník uvádza ako príklady zneužívania eurofondov a korupcie na Slovensku nástenkový tender, školenie v spoločnosti Andaco spracúvajúcej kapustu, na ktoré dostala trištvrte milióna eur, alebo dva futbalové kluby, ktoré celkovo dostali 600.000 eur na školenia pre Rómov.
      Tieto odhalenia podľa NYT ukazujú "hlboko zakorenené problémy s fondmi určenými na rozvoj chudobnejších regiónov, na ktoré každoročne pripadá viac než tretina úniového rozpočtu". Podľa kritikov sa tieto problémy týkajú celej EÚ, keďže sa príliš nekontroluje kvalita regionálnych programov využívania štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu. Tieto sa, ako priznávajú úradníci EÚ, dajú ešte ľahšie zneužiť než veľkorysé agrodotácie.
      NYT tiež uviedol slovenské slovo pre zneužívanie verejných peňazí - tunelovanie. Podľa autora článku však čoskoro zistíme, že "peňazí na tunelovanie je menej".
      "To bude veľmi dôležitá vec v atmosfére úspor," myslí si predstaviteľ bruselského Centra pre štúdium európskej politiky (CEPS) Jorge Núnez Ferrer. "EÚ môže brániť štrukturálne fondy, len ak ich dokáže obhájiť a ukázať, že sa nezneužívajú."
      Mnohé škandály vyšli na povrch po zmene vlády. "Neočakával som nič pozitívne, ale to, čo som objavil, ma šokovalo," uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon. Dodal, že dedičstvo po predchádzajúcej administratíve bolo "katastrofálne".
      "Máme skupinu odborníkov, ktorých hlavnou činnosťou je zarábať na štrukturálnych fondoch," uviedla štátna tajomníčka ministerstva práce Lucia Nicholsonová. "V skutočnosti nič nerobia. Sedia vo svojej kancelárii a spisujú dokumenty o ničom za veľa peňazí."
      Podľa Nicholsonovej boli "v Bruseli šokovaní", keď zistili, ako sa využívali peniaze z eurofondov. Dodala, že nová vláda odstrihne od eurofondov ľudí, ktorí ich tunelujú.
      Podľa NYT podobné komentáre nie sú bežné v krajinách, ktoré dostávajú od EÚ miliardy a v ktorých sa politici obávajú, že úprimnosť by ich mohla o ne pripraviť. Nová slovenská vláda však za podpory médií odmietla pokračovať v praktikách predchádzajúceho kabinetu.
      Slovenské škandály týkajúce sa zneužívania eurofondov sú podľa NYT len časťou širšieho obrazu, ktorý zahŕňa regionálne podporné programy únie. V rokoch 2000 až 2006 sa cez fond pre regionálny rozvoj, ktorý je najväčším fondom v EÚ, preinvestovalo 123 miliárd eur. Z týchto peňazí sa vybudovalo napríklad 2000 kilometrov diaľnic a podľa odhadov vytvorili okolo 1,4 milióna pracovných miest, uvádza Európska komisia (EK).
      Európsky dvor audítorov však v 36 % projektov, ktoré si vlani vybral na preskúmanie, našiel chyby, vrátane technických chýb a zneužitia. Odhaduje, že neoprávnene bolo vyplatených okolo 700 miliónov eur.
      Protikorupčný úrad EÚ, Olaf v separátnej správe vlani našiel 4931 porušení zákona v týchto fondoch, pričom celková hodnota takýchto podozrivých projektov predstavovala 1,22 miliardy eur, čo je o 109 % viac než v roku 2008. Najvyšší podiel projektov podozrivých z podvodu mali Slovensko, Poľsko, Estónsko a Taliansko.
      "V regionálnej politike predovšetkým chýba kontrola, či sa tieto fondy využívajú na niečo užitočné," myslí si Núnez Ferrer. "Politikov vždy bude veľmi lákať zneužívanie tohto systému, ak zoberieme do úvahy lukratívne kontrakty a slabú administratívu."

Zdroj: TASR/New York Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies