Slovensko je premiantom v spravovaní a sprístupňovaní dát verejnej správy, chváli sa NASES

NETKY.SK • 22 November 2017, 16:51 • 2 min
Slovensko je premiantom v spravovaní a sprístupňovaní dát verejnej správy, chváli sa NASES

BRATISLAVA - Sme v prvej trojke najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín v oblasti otvorených dát. Hovoria o tom aktuálne štatistiky Európskeho dátového portálu (European Data Portal).

slovakia

left justify in out

Slovensko sa zaradilo medzi lídrov, a to hneď za Slovinsko a Luxembursko. Podľa Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) je tretie miesto odrazom výrazného zvýšenia efektivity využívania otvorených dát. Za uplynulé dva roky bolo toto zvýšenie z 13 % na 87 %.

 

Slovensko je zároveň jednou zo 4 krajín, ktoré majú 100%-ný užívateľský dosah, čo znamená, že ľudia vedia, o akú informáciu ide, ak kliknú na datasety zverejnené na data.gov.sk. Ďalšími sú Francúzsko, Írsko a Fínsko.

 

V udržateľnosti "open dát" je Slovensko nad európskym priemerom a celkovo na 12. mieste. Politická angažovanosť na Slovensku v súvislosti s témou otvorených dát patrí podľa EDP tiež medzi priaznivé aspekty. Poukázal na to, že vláda v roku 2016 nastavila pravidlá, ktoré napomáhajú v rozvoji tejto konkrétnej oblasti.

 

„Sme radi, že môžeme našu krajinu reprezentovať jednou z popredných pozícií a stávame sa lídrom v téme otvorených dát. Stále je tu však priestor na zlepšovanie. Veríme, že v budúcnosti sa Slovensko nebude chváliť iba veľkým množstvom dát, ale najmä ich kvalitou využiteľnou napríklad formou užitočných aplikácií pre občanov,“ povedal generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka. Nutné sú podľa neho neustále aktualizácie portálu a jeho vývoj, "aby sme držali krok a naďalej napredovali v tejto oblasti". Dôležitá je podľa NASES aj osveta v oblasti otvorených dát, preto organizuje školenia pre zamestnancov verejnej správy a tiež hackathony. Práve tie podmieňujú tvorbu aplikácii, ktoré obsahujú informácie z datasetov.

 

Otvorené dáta sú potrebnou súčasťou na poskytovanie efektívnejšieho spravovania informácií verejnosti a pomáhajú zlepšovať prostredie pre podnikanie, zvlášť v oblasti tvorby inovatívnych aplikácií pre konečných používateľov.

 

Mnoho zaujímavých dát vlastní samospráva; ich zverejnením dáva možnosť pre tvorbu aplikácii s informačným obsahom pre obyvateľov. „Najlepšie spracované datasety má mesto Prešov. Udávajú napríklad významné objekty mesta, verejné toalety, početnosť občanov v geodátach, register adries a stavieb v meste a omnoho viac,“ opisuje Sojka.  

Zaujímavými príkladmi ako využiť informácie z datasetov sú napríklad mapa zločinu (https://mapazlocinu.sk/) či notifikátor výberových konaní pre uchádzačov o prácu (https://www.uvostat.sk/vyberovekonania).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona