Slovensko je "podpätkovejšie" ako Česko

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 10:48 • 2 min
Slovensko je "podpätkovejšie" ako Česko

BRATISLAVA - Fashion report - prieskum, ktorý má štvrťročne mapovať nielen súčasné obliekanie Slovákov a Čechov, ale aj ich štýl, mesačné výdavky na módu či znalosť a spokojnosť s obchodmi v Česku a na Slovensku prezentovali tento týždeň v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Prieskum, ktorý na vzorke viac ako 600 respondentov realizovali v oboch krajinách online obchod Zoot.cz a prieskumná agentúra Perfect Crowd, napríklad ukázal, že Slováci na svoj zovňajšok a módu míňajú podstatne viac ako ich českí susedia a preferujú značkové veci. "Slováci nenakupujú módu viac ako Česi, ale viac im na nej záleží, utrácajú viac peňazí na drahšiu módu či už z pohľadu značky, kvality alebo originality," povedal pre TASR Jan Schmid z agentúry Perfect Crowd.

 

Jarný prieskum sa opieral o vzorku ľudí od 15 do 55 rokov. Podľa neho 27 % Slovákov nemá problém spontánne na módu minúť 55 eur (1500 Kč), pričom v prípade Čechov je to len 6 %. Rozdielni sme aj pokiaľ ide o preferované "typické" oblečenie. U Čechov jednoznačne vyhráva kombinácia rifle, tričko, mikina, v prípade Slovákov vstupujú do hry topánky, a teda náš model vyzerá takto - rifle, tričko a topánky. Podľa prieskumu sú Slováci skutočne ochotní zaplatiť viac aj za topánky. Pokiaľ Slovák minie 34 % ročných výdavkov za topánky, Čech len 25 %. "Slováci sa móde venujú viac a lepšie vyzerajú, za módu viac utrácajú, aspoň čo sa týka módy v štýle - dobre vyzerať. Je možné, že sú napríklad segmenty ako outdoorová móda, kde zase Česi kladú väčší dôraz, možno niekedy až veľmi veľký dôraz," poznamenal Schmid.

 

Ako vyplynulo z prieskumu, Slováci majú najradšej tričká, rifle a topánky a základ oblečenia u českých susedov tvoria rifle, tričko a mikina. Do prvej desiatky najobľúbenejších kúskov sa u Slovákov dostali tiež košele (15 %) a tepláky (14 %). Oba národy sa ale zhodujú v ročných nákupoch, keď si ženy z oboch krajín kúpia v priemere 5 tričiek, 3 nohavice a 2 kabelky a muži 4 tričká, 2 nohavice a 2 páry topánok. Všeobecne však platí, že české ženy vlastnia viac tričiek, blúzok a Slovenky majú v priemere viac kabeliek a lodičiek. "Slovensko je podpätkovejšie ako Česko," komentoval s úsmevom Jan Schmid ďalší ukazovateľ, ktorý naznačuje, že slovenské ženy nosia topánky na vysokých opätkoch častejšie, a to aj vo chvíľach, keď ich Češky nenosia vôbec alebo nad nimi váhajú.

 

Fashion report tiež skúmal vzťah k móde, hľadal zaujímavosti a skúmal rozdielny pohľad mužov a žien na rôzne módne štýly. Zo zistení vyplýva, že čím viac je dámske oblečenie priliehavejšie, tým viac ho muži považujú za atraktívne. Priamo úmerne s tým ale klesá rozhodnosť žien toto oblečenie nosiť, najmä pre postavu. Naproti tomu voľné topy, ktoré ženy vyhodnocujú pozitívne, muži za atraktívne nepovažujú.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona