Slovensko je podľa premiéra pripravené chrániť východnú hranicu EÚ

NETKY.SK • 4 Marec 2020, 13:23 • 2 min
Slovensko je podľa premiéra pripravené chrániť východnú hranicu EÚ

PRAHA/BRATISLAVA - Slovensko je pripravené poskytnúť policajtov a techniku na ochranu východných hraníc EÚ. Po dnešnom mimoriadnom samite premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe to povedal premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Počet migrantov narastá

Situácia na vonkajších hraniciach EÚ bola jednou z tém vrcholnej schôdzky.

"Dnes opäť čelíme reálnej možnej hrozbe," povedal Pellegrini a pripomenul svoje slová z nedávnej návštevy južnej hranice Maďarska s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o tom, že "počet migrantov narastá a bude výrazne narastať".

 

 

Domino efekt

Dianie v súvislosti s nárastom počtu migrantov podľa Pellegriniho predstavuje "vážne bezpečnostné riziko" nielen pre Grécko, ale aj pre viaceré európske krajiny v prípade, ak Grécko túto situáciu nezvládne. "Slovensko veľmi dôsledne a dôkladne bude chrániť východnú schengenskú hranicu smerom na Ukrajinu," povedal premiér. Dodal, že Slovensko je pripravené na požiadanie maďarského premiéra kedykoľvek vyslať policajtov a techniku, aby pomohlo Maďarsku chrániť južnú schengenskú hranicu.

 

img

 

SR je stále proti rozdeľovaniu migrantov

"Naďalej však trvá tvrdý a nemenný postoj Slovenskej republiky, a to že nikdy nebude súhlasiť s prerozdeľovaním migrantov, či už tých, ktorí sú v Grécku alebo sa ešte na územie Európy dostanú," konštatoval Pellegrini.

 

Suverenita je prvoradá

Slovensko je podľa neho pripravené zúčastňovať sa na konkrétnych projektoch, prejaviť mieru solidarity, ale "nikdy nie na úkor toho, že by stratilo suverenitu nad tým, kto na jeho územie môže prísť bývať, žiť alebo študovať".

 

img

 

Vyjadrenie Babiša

Český premiér Andrej Babiš po summite povedal, že situácia na vonkajších hraniciach EÚ je vážna a "nesmieme ju podceniť". Ocenil úsilie Grécka pri ochrane vonkajšej hranice EÚ a pripomenul, že krajiny V4 sú pripravené poskytnúť pomoc. Potrebu ochrany vonkajších hraníc EÚ zdôraznil aj poľský premiér Mateusz Morawiecki.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies