Slovensko je podľa Allianzu 38. najbohatšou krajinou sveta

NETKY.SK • 9 Október 2014, 12:51 • 2 min
Slovensko je podľa Allianzu 38. najbohatšou krajinou sveta

BRATISLAVA - Slovensko sa vlani v medzinárodnom porovnaní umiestnilo na 38. mieste v rebríčku najbohatších krajín sveta. Na jedného Slováka pripadali čisté finančné aktíva vo výške 4 930 eur.

slovakia

left justify in out

Na prvom mieste bolo opäť Švajčiarsko, pričom priemerný Švajčiar mal nasporených 146 540 eur. Vyplynulo to z prieskumu Global Wealth Report skupiny Allianz.

 

Finančné aktíva slovenských domácností sa vlani zvýšili o 4,2 %. Rast bol však podľa Allianzu výrazne nižší ako priemerná hodnota vo východoeurópskych členských krajinách EÚ. V slovenských domácnostiach stále dominovali predovšetkým bankové vklady, ktoré tvorili 63 % z celkovej sumy aktív. Slovensko tak patrí podľa Allianzu ku krajinám s najvyšším podielom využitia bankových vkladov vo východnej Európe. 

 

V minulom roku okrem finančných aktív pribudli aj neželané dlhy. Ich rast bol rýchlejší ako v akomkoľvek inom období od vypuknutia krízy, konštatuje sa v analýze Allianzu. Vo východoeurópskom regióne zaznamenali výrazný nárast najmä osobné dlhy. Ich miera sa v minulom roku zvýšila o 13,2 %. Dlh Slovákov v uplynulom roku predstavoval spolu 34,2 %. 

 

Skupina Allianz predstavila prieskum, ktorý skúmal stav aktív a dlhov domácností vo viac ako 50 krajinách sveta. Z výsledkov vyplynulo, že hrubý finančný majetok domácností sa v minulom roku zvýšil o 9,9 %. Ide podľa Allianzu o najvyšší rast od roku 2003 a finančné aktíva občanov preniesol na rekordných 118 mld. eur. Tento rast bol podmienený výnimočným výkonom na akciových trhoch v Japonsku, USA a Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona