Slovensko je na zozname krajín, voči ktorým bude ukončená procedúra nadmerného deficitu

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 17:52 • 2 min
Slovensko je na zozname krajín, voči ktorým bude ukončená procedúra nadmerného deficitu

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v rámci každoročnej hodnotiacej správy odporučila, aby Rada EÚ ukončila procedúru nadmerného deficitu v prípade šiestich členských krajín: Belgicka, Česka, Dánska, Holandska, Rakúska a Slovenska.

slovakia

left justify in out

Exekutíva EÚ okrem toho dospela k záveru, že dve krajiny, Poľsko a Chorvátsko, v reakcii na odporúčania Rady EÚ, ktoré im boli vydané v rámci postupu pri nadmernom deficite, prijali účinné opatrenia.
     

V súčasnosti sa postup pri nadmernom deficite uplatňuje voči 17 členským štátom únie. Postupu pri nadmernom deficite teda podliehajú všetky členské štáty EÚ s výnimkou Bulharska, Estónska, Fínska, Litvy, Lotyšska, Luxemburska, Maďarska, Nemecka, Rumunska, Švédska a Talianska. Ak sa Rada bude riadiť odporúčaniami EK na ukončenie postupu pri nadmernom deficite v prípade šiestich uvedených štátov, celkový počet krajín podliehajúcich tomuto postupu teda klesne na 11.
     

Na jar 2011 sa postup pri nadmernom deficite uplatňoval až voči 24 členských štátom.
     

Rozhodnutie o ukončení postupu pri nadmernom deficite je podmienené „trvalou nápravou“ nadmerného deficitu. Táto podmienka sa považuje za splnenú, ak z oznámených údajov za predchádzajúci rok (pre šesť uvedených krajín ide o rok 2013) vyplýva deficit nižší ako 3 % HDP a ak podľa prognózy EK deficit počas prognózovaného obdobia (ide o roky 2014 a 2015) nepresiahne referenčnú hodnotu 3 % HDP.
     

Komisia pripomenula, že v prípade Slovenska sa postup pri nadmernom deficite začal v roku 2009. Potom, čo deficit verejných financií SR v roku 2009 dosiahol vrcholnú úroveň 8 % HDP, došlo k jeho zníženiu až na hodnotu 2,8 % HDP v roku 2013. Program stability sa zameriava na celkový deficit na úrovni 2,6 % HDP v roku 2014 a na jeho ďalšie zníženie na 2,5 % HDP v roku 2015, v roku 2016 na 1,6 % HDP a 0,5 % HDP v roku 2017.
     

Podľa prognózy EK z jari 2014 by sa mal deficit verejných financií v roku 2014 mierne zvýšiť na 2,9 % HDP a v roku 2015 by sa mal vrátiť na úroveň 2,8 % HDP. Počas prognózovaného obdobia by mal teda deficit zostať pod referenčnou hodnotou 3 % HDP stanovenou v zmluve. Náprava zodpovedá odporúčaniu Rady EÚ pre Slovensko z roku 2009, aby odstránilo nadmerný deficit najneskôr do roku 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona