Slovensko je lepšie pripravené zvládnuť núdzový stav v dodávkach plynu

NETKY.SK • 28 September 2016, 12:28 • 2 min
Slovensko je lepšie pripravené zvládnuť núdzový stav v dodávkach plynu

BRATISLAVA - Energetická bezpečnosť SR v dodávkach plynu je významne vyššia ako v januári 2009, keď prišlo k prerušeniu dodávok z Ruskej federácie. Vyplýva to zo Správy Ministerstva hospodárstva (MH) SR o zabezpečení dodávok energií a riešenie prípadných núdzových stavov s určením príslušnej zodpovednosti za ich riešenie, ktorú dnes prerokovala a schválila vláda SR.

slovakia

left justify in out

Podľa rezortu hospodárstva je to aj výsledkom dokončenia úspešných projektov týkajúcich sa cezhraničných prepojení a úpravou existujúcich prepojení na reverzný tok. Dodávku zemného plynu pre potreby odberateľov na území SR zabezpečujú na základe zmlúv jednotliví dodávatelia plynu, ktorí pôsobia na Slovensku.

 

Spotreba zemného plynu v Slovenskej republike v roku 2015 bola takmer 4,8 miliardy m3. Približne 98 % z nej zabezpečoval import. Domáca ťažba zemného plynu v roku 2015 dosiahla 86 miliónov m3 a má klesajúci trend. Na Slovensku je v súčasnosti viac ako 1,5 milióna odberateľov plynu. V zásobníkoch zemného plynu bolo k 5. augustu 2016 uskladnených 3,2 miliardy m3, čo je viac ako 82 % z celkovej kapacity.

 

Okrem legislatívnych opatrení štát aj plynárenské spoločnosti zrealizovali, respektíve pokračujú v strednodobých a dlhodobých opatreniach, predovšetkým v projektoch, ktoré diverzifikáciou zdrojov a prepravných ciest zabránia obmedzeniu dodávok plynu pre slovenských odberateľov. Ide o možnosti reverzných tokov plynu z Českej republiky, z Rakúska a z Maďarska, ako aj príprava slovensko-poľského plynárenského prepojenia.

 

Slovensko podporilo projekty prepojenia s Maďarskom i projekty reverzného toku z Českej republiky a Rakúska. Taktiež podporilo projekt technických úprav na umožnenie reverzného toku v slovenskej prepravnej sieti prevádzkovanej spoločnosťou Eustream, a. s., a projekt spoločnosti Nafta, a. s., ktorý umožní zvýšenie objemu dodávok plynu zo zásobníka do prepravnej siete v čase krízy.

 

Slovensko presadzuje aj projekt plynovodu Eastring, prepojenia západoeurópskych trhov s krajinami predovšetkým juhovýchodnej Európy, ktorý by významne prispel k zvyšovaniu bezpečnosti dodávok plynu, ako aj k integrácii trhov s plynom v našom regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies