Slovensko je kľúčové v integrácii západného Balkánu

NETKY.SK • 20 Október 2010, 10:34 • 2 min
Slovensko je kľúčové v integrácii západného Balkánu

Slovensko je kľúčové v integrácii západného Balkánu

slovakia

left justify in out

Slovensko je kľúčové v integrácii západného Balkánu a východných susedov do euroatlantických štruktúr a hlavný príklad prospešnosti širšej integrácie do európskeho spoločenstva. Na stretnutí s ministrom zahraničných vecí SR Mikulášom Dzurindom to 19. októbra povedala jeho americká rezortná kolegyňa Hillary Clintonová.
      Šéfka americkej diplomacie ocenila priateľské vzťahy so Slovenskou republikou, ktorá podľa nej uskutočnila výnimočný prechod z krajiny zamknutej železnou oponou k vibrujúcej demokracií. "Je to pilier regionálnej stability a spolupráce, ktorý zaznamenáva jeden z najväčších rastov v Európe," povedala Clintonová.
      Obaja partneri sa v rokovaní venovali regiónu Balkánu a východnej Európy. Clintonová ocenila pohľad na mnoho otázok, od energetickej bezpečnosti až po ochranu menšín. "Chcela by som sa poďakovať šéfovi slovenskej diplomacie, vláde a ľudu Slovenskej republiky za ich stálu podporu a obranu našich spoločných hodnôt vo svete," uviedla s tým, že slovenský príspevok v afganskej misii NATO pomáha afganskému ľudu vybudovať bezpečnejšiu a prosperujúcejšiu budúcnosť. "Sme veľmi potešení a poctení službou slovenských vojakov po boku amerických," dodala.
      Minister Dzurinda opísal stretnutie v troch oblastiach. Prvá a najdôležitejšia sa týkala politického dialógu. "Pripomenul som, že Slovensko je v súčasnosti predsedníckou krajinou V 4. Zmienil som sa o pripravovanej schôdzke ministrov zahraničných vecí V4 so svojimi rezortnými kolegami zo západného Balkánu, ktorá sa v Bratislave uskutoční tento piatok. Začiatkom budúceho roka sa uskutoční ministerské stretnutie s partnermi z východoeurópskych krajín, čo je výraz našej snahy a záujmu o Východné partnerstvo," povedal Dzurinda. Druhou oblasťou je podľa neho obrana a vojenská spolupráca a treťou spolupráca v oblasti ekonomiky. Na Slovensku v súčasnosti pôsobí viac ako 120 amerických spoločností. "Chcem sa sústrediť na spoluprácu v oblasti vývoja, inovácií a moderných technológií," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies