Slovensko je krajina s veľmi dobrým povedomím o tiesňovom čísle 112

NETKY.SK • 9 Február 2016, 11:17 • 2 min
Slovensko je krajina s veľmi dobrým povedomím o tiesňovom čísle 112

BRATISLAVA - Slovenská republika (SR) je krajinou s veľmi dobrým povedomím o čísle tiesňového volania 112. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) Petar Lazarov pri príležitosti Európskeho dňa tiesňového čísla 112 pripadajúceho na 11. februára.

slovakia

left justify in out

"Slovenská republika je krajinou s veľmi dobrým povedomím o čísle tiesňového volania 112. Ministerstvo vnútra od roku 2009 pravidelne realizuje a zabezpečuje aktivity zamerané na zvýšenie informovanosti obyvateľstva o jednotnom čísle tiesňového volania. V tomto roku sa oslavy Európskeho dňa tiesňového čísla 112 uskutočnia najmä v Nitre. Ľudia budú mať možnosť vidieť ukážky poskytovania prvej pomoci, súťaže a odborný výklad o používaní európskeho tiesňového čísla 112. Ministerstvo vnútra pripravilo ukážky práce operátorov a prehliadky v rámci dňa otvorených dverí v každom koordinačnom stredisku integrovaného záchranného systému," povedal Lazarov.

 

Popritom a v rámci požiadaviek Európskej asociácie liniek jednotného tiesňového volania (European Emergency Number Association, EENA) MV SR pripravilo aj ukážky práce operátorov a prehliadky v rámci dňa otvorených dverí v každom koordinačnom stredisku integrovaného záchranného systému. Pracovníci týchto stredísk, ako vysvetlil hovorca MV SR, popri iných činnostiach zabezpečujú príjem tiesňového volania na čísle 112, spracúvajú volania, vyhodnocujú informácie o tiesňovom volaní a zabezpečujú činnosť súvisiacu s poskytnutím pomoci človekovi či ľuďom v tiesňovej situácii. V SR funguje osem koordinačných stredísk s krajskou pôsobnosťou, a to v mestách: Bratislava, Trnava, Trenčín, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Prešov a Košice.

 

Požiadavkou EENA je osobitne v roku 2016 zameranie na deti a mládež. To SR každoročne spĺňa, akcentoval P. Lazarov, preto okrem študentov v rámci programu Erasmus sa na Slovensku položí dôraz aj na ľudí vo vyšších vekových hraniciach so zameraním sa na otázky: kedy a ako volať na číslo 112. Erasmus je vlajkovou loďou programu Európskej únie v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy zameraný na mobility a spoluprácu vo vysokoškolskom vzdelávaní v Európe, uvádza Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu na svojej webovej stránke.

 

EENA sa v roku 2016 zamerala na študentov programu Erasmus, keďže len 27 percent mladých Európanov poznalo číslo 112 a jeho význam. Dnešní študenti sú budúcnosťou Európy, podčiarkla EENA na webovej stránke.

 

Tiesňové číslo sa zaviedlo už v roku 1991 s tým, aby sa uľahčil občanom, najmä cestujúcim a turistom, prístup k pomoci v celom Európskom spoločenstve v prípade núdze. Od roku 1998 platí, pre všetky členské štáty súčasnej už 28-člennej únie, povinnosť zaistiť bezplatné telefonovanie na toto číslo z pevnej linky aj z mobilu.

 

EENA organizuje každý rok slávnostné odovzdávanie cien 112 Awards (The 112 Awards Ceremony) s tým, aby sa dostalo uznania a ocenenia jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré sa osobitne angažovali pri plnení povinností, prípadne propagovaní Európskeho tiesňového čísla 112.

 

Európska komisia (EK) spolu s Európskym parlamentom (EP) a Radou EÚ vo februári 2009 chceli prispieť k informovanosti o tomto čísle, preto 11. február vyhlásili za Európsky deň tiesňového čísla 112.

Okrem Európskeho dňa tiesňového čísla 112 sa na Slovensku 1. decembra organizuje Národný deň čísla 112.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies