Slovensko je jednou z najotvorenejších svetových ekonomík

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 12:27 • 2 min
Slovensko je jednou z najotvorenejších svetových ekonomík

BRATISLAVA - Slovensko je jednou z najotvorenejších svetových ekonomík. Vyplýva to z výsledkov analýzy Medzinárodnej obchodnej komory, ktorá nás zaradila na štrnástu priečku zo 75 hodnotených krajín. Na prvých miestach sa už tradične umiestnili Hongkong, Singapur a Luxembursko, naopak na chvoste rebríčka sa ocitli Bangladéš, Sudán a Etiópia.

slovakia

left justify in out

Slovensko je tak v otvorenosti trhu, teda napríklad otvorenosti voči obchodu, obchodnej politiky či podpore zahraničných investícií na podobnej úrovni ako Nórsko, Dánsko alebo Rakúsko.

Najvyššie hodnotenia v prieskume dosiahli menšie a stredné ekonomiky. "Bohužiaľ tí veľkí hráči vytvárajú zrejme oveľa viac prekážok pre rozvoj investícií a obchodu ako my malí," reagoval na výsledky prieskumu predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. "Má to svoju logiku, my musíme byť oveľa otvorenejší, pretože máme veľmi malý vnútorný trh," dodal. Na druhej strane to však podľa neho vytvára veľký tlak na domácich producentov a investorov, ktorí tak čelia veľkej zahraničnej konkurencii. "Dôležité je, aby sme boli nielen liberálni, ale aby sme z tej liberálnej politiky vedeli oveľa viac vyťažiť z hľadiska zamestnanosti či príjmov štátneho rozpočtu," vyhlásil. 

Slovensko by si malo svoju otvorenosť podľa Mihóka udržať aj naďalej, mali by sme sa však sústrediť aj na iné trhy, ako len na trhy členských krajín Európskej únie. "Nedá sa očakávať, že by sa v najlepších rokoch zlepšila dynamika rozvoja vnútorného trhu Európskej únie," skonštatoval s tým, že by sme sa mohli viac koncentrovať napríklad na trhy Blízkeho a Stredného východu či Afriky. "Afrika je určite kontinentom budúcnosti z hľadiska investovania," uzavrel Mihók.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies