Slovensko je jedinou krajinou Európy, ktorá karantenizuje celé rómske komunity

NETKY.SK • 25 Február 2021, 11:49 • 2 min
Slovensko je jedinou krajinou Európy, ktorá karantenizuje celé rómske komunity

SLOVENSKO - Momentálne sme jedinou krajinou, ktorá karantenizuje ucelené rómske komunity. O nápravu sa pokúša verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovensko je jedinou krajinou v Európe, kde počas druhej vlny pandémie naďalej dochádza ku karantenizácii celých rómskych komunít. Poukázala na to verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová na základe zistení Agentúry Európskej únie pre základné práva.

 

img

 

Ombudsmanka sa obrátila na generálneho prokurátora Maroša Žilinku a informovala ho o svojich zisteniach v súvislosti s karantenizáciou marginalizovaných rómskych komunít. Vyhlášky Regionálnych úradov verejného zdravotníctva, prostredníctvom ktorých dochádza ku karantenizácii týchto osídlení, sú podľa ombudsmanky v rozpore so zákonom.

 

Žiada generálneho prokurátora, aby preskúmal zákonnosť vyhlášok a zároveň ho vyzvala, aby zvážil možnosť obrátiť sa v obdobnej veci na Ústavný súd SR a uskutočnil ďalšie kroky s cieľom zabezpečiť nápravu.

 

img


Patakyová totiž nie je oprávnená podať návrh na súd.


„Na problematickosť karantenizácie celých rómskych komunít som upozorňovala už v prvej vlne pandémie. Pri zavádzaní tohto opatrenia je prítomný diskriminačný charakter, chýba odôvodnenie aj jasné časové vymedzenie jeho vytrvania,“ priblížila Patakyová.

 

Doplnila, že vzhľadom na to, že sa uzatváranie celých rómskych komunít opakovanie v praxi využíva, a to napríklad aj v obci Sačurov v okrese Vranov nad Topľou, rozhodla sa požiadať generálneho prokurátora, aby vo veci konal.

 

V prípade karantény rómskej osady v obci Sačurov, nie je jej trvanie nijakým spôsobom časovo limitované. „Som presvedčená, že miera obmedzenia osôb, podliehajúcich karanténe v obci Sačurov, presahuje rámec možného obmedzenia slobody pohybu a svojou intenzitou dosahuje zásah do práva na osobnú slobodu,“ napísala Patakyová Žilinkovi.


Súvisiaci článok: Príde k zlepšeniu alebo eskalácii situácie, bez núdzového stavu necháme ľudí na pospas osudu, tvrdí Kolíková



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona