Slovensko hospodárilo vlani s deficitom na úrovni blízkej priemeru EÚ

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 09:09 • 2 min
Slovensko hospodárilo vlani s deficitom na úrovni blízkej priemeru EÚ

BRATISLAVA - Slovenská republika hospodárila v roku 2017 s najnižším schodkom v histórii vo výške 1,04 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý bol takmer na úrovni priemerného deficitu krajín EÚ (1,0 %). V návrhu štátneho záverečného účtu to konštatuje ministerstvo financií, podľa ktorého Slovensko súčasne znižovalo aj verejný dlh. Vlani dosiahol úroveň 50,9 percenta HDP a poklesol štvrtý rok v rade. Priemerná výška verejného dlhu dvadsaťosmičky EÚ bola v roku 2017 na úrovni 81,6 percenta.

slovakia

left justify in out

Vláda sa na svojom stredajšom rokovaní bude zaoberať i návrhom Revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci, ktorého cieľom je zmierniť extrémne formy chudoby. Zmeny pripravil minister práce Ján Richter (Smer-SD) najmä z dôvodu neustále klesajúceho počtu príjemcov potravinových balíčkov, na ktoré by mali mať v budúcnosti nárok už všetci príjemcovia pomoci v hmotnej núdzi.

 

Slovensko chce v polčase aktuálneho programovacieho obdobia zmeniť aj Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) v materiáli vysvetľuje, že snahou je najmä eliminovať riziko nepridelenia výkonnostnej rezervy a podporiť rýchlejšiu a efektívnejšiu absorpciu alokácie určenej ne realizáciu dopravných projektov a projektov v oblasti informatizácie.

 

Medzi ministrov v stredu príde aj predseda Úradu priemyselného vlastníctva, ktorý predkladá návrh novely o ochranných známkach. Slovensko ňou zakotvuje do svojho právneho systému eurosmernicu z roku 2015, ktorej cieľom je posilnenie inovácií a hospodárskeho rastu uľahčením prístupu osôb k systémom zápisu ochranných známok v celej EÚ a zvýšením ich efektívnosti z hľadiska nižších nákladov a nižšej miery zložitosti, rýchlejších postupov, väčšej predvídateľnosti a právnej istoty.

 

Dlh v zdravotníctve narástol vlani o 143,89 milióna eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu roka 2017 rekordných 791,13 milióna eur. Najviac, 679,24 milióna eur, dlhujú štátne univerzitné a fakultné nemocnice. Vyplýva to z informácie ministerstva zdravotníctva, ktorú v stredu prerokuje vláda. Za hlavné dôvody neustáleho rastu zadlženosti rezort označil pokračujúce generovanie prevádzkových strát v nemocniciach, kde sa uskutočňuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Nemocniciam má s rekordnými dlhmi opäť pomôcť oddlžovanie, na ktoré pôjdu stovky miliónov eur.

 

Slovensko sa zúčastní Svetovej výstavy EXPO, ktorá sa v uskutoční v Dubaji v Spojených arabských emirátoch od 20. októbra 2020 do 10. apríla 2021. Ministri by mali v stredu schváliť návrh oficiálnej účasti SR na výstave vo forme národnej expozície s plochou 1550 štvorcových metrov. Tiež odsúhlasia potrebné financovanie vo výške 6,8 milióna eur. Ďalším krokom bude, že ministerstvo hospodárstva uskutoční výberové konanie na generálneho komisára pre slovenskú expozíciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies