Slovensko dosiahlo v boji proti korupcii pokrok, musí však ešte zrýchliť ďalšie reformy

NETKY.SK • 19 Október 2017, 16:09 • 2 min
Slovensko dosiahlo v boji proti korupcii pokrok, musí však ešte zrýchliť ďalšie reformy

BRATISLAVA - Skupina štátov proti korupcii (GRECO), ktorá patrí pod Radu Európy, ocenila snahy Slovenska v boji proti korupcii v radoch poslancov, sudcov a prokurátorov.

slovakia

left justify in out

Vyzdvihla dosiahnutý pokrok, no vyzvala na urýchlenie reforiem, najmä čo sa týka poslancov. Túto správu GRECO prijala v stredu na svojom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu, v čase, keď ho navštívil premiér Robert Fico. Správa hodnotí plnenie odporúčaní na prevenciu korupcie z roku 2013. Zo 16 odporúčaní Slovensko dodnes splnilo šesť, ďalších osem implementovalo čiastočne a dva vôbec.

GRECO pozitívne hodnotí zmenu rokovacieho poriadku Národnej rady SR, ktorý tvorí právny základ na čo najskoršie prijatie etického kódexu poslancov. Za negatívum považuje, že zatiaľ nebol dosiahnutý politický konsenzus na reguláciu vzťahov poslancov s tretími stranami vrátane lobistov. Nezlepšili sa ani pravidlá na podávanie majetkového priznania poslancov.

V prípade sudcov a prokurátorov je pokrok nejednoznačný. GRECO víta prijatie etického kódexu sudcov a prokurátorov. Viaceré prijaté pravidlá a nové kontrolné orgány tiež môžu pomôcť zabrániť konfliktu záujmov. Avšak na druhej strane je etický kódex príliš všeobecný a mal by sa doplniť o podrobný výklad aj s príkladmi. GRECO ocenil skutočnosť, že prokurátori už nesmú prijímať dary počas výkonu ich povinností a musia podávať majetkové priznania. Tie by však mali zahŕňať aj cenu priznaných položiek.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies