Slovensko dominuje výskytom rakoviny pankreasu, často krát ho diagnostikujú neskoro

NETKY.SK • 12 November 2015, 13:50 • 2 min
Slovensko dominuje výskytom rakoviny pankreasu, často krát ho diagnostikujú neskoro

BRATISLAVA - Slovensko je po Českej republike krajinou s druhým najvyšším výskytom rakoviny pankreasu vo svete. Týmto ochorením v súčasnosti trpí asi 1000 Slovákov a jeho výskyt v posledných rokoch stúpa. Vyplýva to z posledných dostupných štatistík.

slovakia

left justify in out

Karcinóm pankreasu je podľa lekárov mimoriadne zákerný, veľkú časť pacientov čaká skorá smrť. V počiatkoch má nejednoznačné príznaky, a tak ľudia o ňom často netušia. Lekári ho mnohokrát objavia až v pokročilom štádiu. "Veľmi málo pacientov prežíva viac ako rok po stanovení diagnózy," upozornil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident Slovenskej onkologickej spoločnosti Tomáš Šálek. Na prevenciu, liečbu a výskum ide podľa neho málo peňazí. Preto treba na to upovedomiť. V piatok (13.11.) sa o to pokúsia lekári, umelci, príbuzní a priatelia pacientov. Bude totiž Svetový deň boja s rakovinou pankreasu a oblečú sa do fialovej farby.

 

"Až 85 percent pacientov je diagnostikovaných v čase, kedy už nemôžu podstúpiť operačný zákrok, lebo metastázy sú už rozrastené," podotkol Šálek. Onkológ Radovan Barilla vysvetlil, že nádor v tele môže byť skrytý za inými orgánmi, a tak sa môže v tele pacienta nebadane tvoriť roky. Na ochorenie neupozornia ani príznaky, ktoré sú nešpecifické - napríklad bolesť brucha, chrbta, svrbenie kože, strata na hmotnosti, zmeny vo vyprázdňovaní, zožltnutie kože či bielka. Na problém neupozornia ani krvné výsledky. Takýmto pacientom podľa Barillu najviac pomáha takzvaná nanopartikulovaná technológia kombinovaná s inými cytostatikami. Utlmuje príznaky a predĺži život o niekoľko mesiacov. Na Slovensku má táto liečba štatút registrovaného kategorizovaného lieku. Je teda dostupná na predpis onkológa.

 

Relatívne dobrú prognózu majú podľa Barillu ľudia, ktorým nádor chirurgicky odstránia. "Ak sa k tomu pridruží zaisťovacia chemoterapia, život možno predĺžiť o niekoľko rokov," uviedol. Ochorenie sa najčastejšie prejavuje u mužov nad 60 rokov. Riziko jeho vzniku zvyšuje fajčenie, nadmerný prísun alkoholu či chronická pankreatitída. Úmrtnosť však stúpa u oboch pohlaví.

"Doteraz sa nepodarilo identifikovať žiadny spoľahlivý skríningový test, ktorý by dokázal správne a včas identifikovať toto ochorenie. Aj to je dôvod, prečo sa naše združenie podieľalo na založení európskej platformy karcinómu pankreasu na pôde Európskeho parlamentu," povedala Patrícia Kramárová z organizácie Europacolon Slovensko, ktoré zvyšuje povedomie o rakovine hrubého čreva a pankreasu. Včasnejšia diagnóza by podľa nej mohla zvýšiť šance na prežitie.

 

Organizácia sa podieľa na vypracovaní stratégie boja s týmto závažným ochorením. Združenie sa na Slovensku snaží o tvorbu informačných kampaní či upozorniť na potreby v oblasti národnej legislatívy s dosahom na karcinóm pankreasu. Europacolon Slovensko poskytuje pacientom emočnú podporu a psychosociálne poradenstvo v Kluboch podpory pacientov v Národnom onkologickom ústave v Bratislave a vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach. Viac informácií o rakovine pankreasu a podpory pacientov možno nájsť na stránke www.europacolon.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona