Slovensko dobieha Európu. Narastá násilie v našich rodinách

NETKY.SK • 10 September 2021, 13:59 • 2 min
Slovensko dobieha Európu. Narastá násilie v našich rodinách

BRATISLAVA - Podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku zhoršenie situácie súvisí s pandémiou nového koronavírusu. Ľudia sa totiž viac zdržiavali v domácnostiach.

slovakia

left justify in out

V roku 2020 sa výrazne zvýšilo násilie v rodinách. Úrady zaznamenali v prípade zločinu týrania blízkej osoby 18-percentný nárast trestných stíhaní. Vyplýva to zo správy generálneho prokurátora SR o činnosti prokuratúry za rok 2020, ktorú v piatok odobril Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR.

 

„K nárastu násilia voči zvereným osobám prišlo v celej Európe,“ zdôraznil generálny prokurátor Maroš Žilinka. Táto skutočnosť podľa neho súvisí s pandémiou nového koronavírusu a tým, že sa ľudia dlhodobejšie zdržiavali v domácnostiach. Jeho námestník Jozef Kandera zdôraznil, že „na každej krajskej a okresnej prokuratúre sú špecialisti, ktorí sa venujú výhradne tejto agende“.

 

Vzhľadom na pandemickú situáciu sa znížil najmä počet uzavretých dohôd o vine a treste. „Mierne tiež stúpol počet vecí, kde vyšetrovanie trvá viac ako jeden, dva a tri roky,“ uvádzajú v správe.

 

Prečítajte si tiež: Muž útočil nožom na zastávke MHD v Bratislave

 

Prokuratúra venovala aj v roku 2020 osobitnú pozornosť odhaľovaniu a vyšetrovaniu daňových trestných činov, ako aj problematike finančného vyšetrovania. „Objem zaistených finančných prostriedkov z výnosov z trestnej činnosti a nárokov poškodených na náhradu škody stúpol v porovnaní s predchádzajúcim rokom približne o jednu tretinu,“ doplnili.

 

Generálny prokurátor v správe upozornil, že rozpočet prokuratúry je dlhodobo poddimenzovaný v oblasti prevádzkových výdavkov a bežných transferov. „Zostáva čoraz potrebnejším riešenie nevyhovujúcich priestorových pomerov Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry, a to zabezpečením vhodnej budovy pre ich sídla“

 

Súdna mapa 

 

Žilinka v súvislosti s pripravovanou novou súdnou mapou pripomenul, že si Generálna prokuratúra (GP) SR uplatnila 23 pripomienok, z toho 20 zásadných. „Nie je možné, aby mali prokuratúry sídlo inde ako okresné súdy. Nebolo tam vyšpecifikované ani to, aký by to malo finančný dosah“. 

 

Zároveň priblížil, že na budúci týždeň by sa malo s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou uskutočniť rozporové konanie k novému návrhu súdnej mapy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona