Slovensko dočasne prijme 100 utečencov

NETKY.SK • 23 December 2010, 08:42 • 2 min
Slovensko dočasne prijme 100 utečencov

Slovensko dočasne prijme 100 utečencov

slovakia

left justify in out

img

Dohodu o dočasnom prijatí 100 utečencov na území Slovenskej republiky podpísal dnes v Bratislave minister vnútra Daniel Lipšic, Wei-Meng Lim-Kabaa z Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov v Ženeve a Zuzana Vatraľová z Medzinárodnej organizácie pre migráciu.
"Slovensko sčasti ako by splácalo svoj dlh, pretože aj my sme žili v dobe neslobody, kedy slobody mnohých boli na Slovensku obmedzované a mnohí naši občania emigrovali do iných krajín. A preto aj my máme povinnosť sa snažiť pomôcť osobám, ktoré môžu byť v ohrození života alebo svojej slobody. Je to náš morálny záväzok," uviedol po podpise dohody Lipšic.
O aké osoby pôjde, bude podľa Lipšica špecifikované neskôr. Ako však uviedol, Slovensko má právo odmietnuť konkrétnych utečencov najmä z bezpečnostných dôvodov. Utečenci by mali byť po príchode na Slovensko umiestnení v azylovom zariadení v Humennom, kde im bude poskytnuté ubytovanie a strava. "Pobyt na Slovensku budeme hradiť my, z rozpočtu ministerstva vnútra, načo využijeme z časti aj eurofondy," podotkol Lipšic. Polročný pobyt utečencov na Slovensku si vyžiada náklady vo výške približne 140.000 eur.
Prípadné výdavky na nevyhnutnú a neodkladnú zdravotnú starostlivosť poskytnutú utečencom a osobám pod ochranou uhradí UNHCR. Týmto ľuďom, ktorých pobyt v SR sa bude môcť predĺžiť maximálne na jeden rok, sa udelí bezplatné vízum. Prepravu utečencov zabezpečí IOM. "Sme pripravení pomôcť UNHCR a slovenskej vláde pri presune konkrétnych osôb na Slovensko a potom do krajiny finálnej destinácie," skonštatovala Vatraľová.
Slovensko má podľa Lipšica v tejto oblasti dobré skúsenosti. Vlani poskytlo takýmto spôsobom dočasnú ochranu Palestínčanom. Išlo predovšetkým o rodiny s deťmi, ktoré pôvodne žili ako príslušníci národnostnej menšiny hlavne v oblasti Bagdadu. Keďže sa obávali o svoj život, rozhodli sa túto krajinu opustiť.
Pôvodne boli umiestnení v utečeneckom tábore al-Walíd v Iraku na hraniciach so Sýrskou arabskou republikou. Ten sa nachádza v púšti, najbližší zdroj pitnej vody je vraj vzdialený asi 200 kilometrov, bývali v hlinených chatrčiach v zlých sociálnych a hygienických podmienkach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies