Slovensko do Afganistanu prvýkrát vyšle pluk elitných výsadkárov

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:07 • 2 min
Slovensko do Afganistanu prvýkrát vyšle pluk elitných výsadkárov

Slovensko do Afganistanu prvýkrát vyšle pluk elitných výsadkárov

slovakia

left justify in out

img

Slovensko prvýkrát v histórii vyšle do vojenskej operácie ISAF v Afganistane 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny. "Tento pluk sa bude podieľať na výcviku afganských bezpečnostných síl," ozrejmil po dnešnom rokovaní vlády minister obrany Ľubomír Galko.
Pluk by mal podľa šéfa rezortu popri strážení koaličných síl v krajine napĺňať najmä tzv. systém tranzície. Ozrejmil, že moc sa má v Afganistane postupne odovzdávať do rúk afganskej národnej armády, ktorú však treba predtým vycvičiť.
SR okrem toho posilní tím, ktorý bude mať za úlohu odstraňovanie nevybuchnutej munície a improvizovaných nástražných výbušných systémov.
Mandát slovenských vojakov vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane by sa mal zvýšiť zo súčasných 314 na celkový počet do 348 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Vyplýva to z návrhu na vyslanie jednotky a na zmenu mandátu z dielne rezortov obrany a zahraničných vecí, ktorý dnes schválila vláda SR. Definitívne ho musí ešte odobriť Národná rada (NR) SR. V súčasnosti je v Afganistane reálne nasadených 299 slovenských vojakov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies