Slovensko dnes získalo zastúpenie v prestížnych orgánoch organizácie UNESCO

NETKY.SK • 12 November 2015, 23:41 • 2 min
Slovensko dnes získalo zastúpenie v prestížnych orgánoch organizácie UNESCO

BRATISLAVA – Dvaja slovenskí experti sa dnes stali členmi prestížnych výborov medzinárodnej organizácie UNESCO. V rámci 38. Generálnej konferencie, ktorá počas týchto dní prebieha v sídle UNESCO v Paríži, sa totiž uskutočnili aj voľby do jej subsidiárnych orgánov. Členmi výborov sa stali Július Oszlányi a Ľubomír Falťan zo Slovenskej akadémie vied (SAV). TASR o tom informovala Stála delegátka SR pri UNESCO, veľvyslankyňa Klára Novotná.

slovakia

left justify in out

Oszlányi, predseda slovenského výboru programu Človek a biosféra a vedúci vedecký pracovník ústavu SAV, sa stal členom Medzinárodného koordinačného výboru programu Človek a biosféra (MAB). Ten zlučuje viacero vedných disciplín, od prírodných a sociálnych vied až po trvalo udržateľný rozvoj a vzdelávanie. "Hlavným cieľom programu je zlepšenie vplyvu človeka na životné prostredie a ochrana ekosystému. Ciele programu sa testujú v biosférických rezerváciách, ktoré sú v správe a pod ochranou UNESCO," vysvetľuje Novotná. Výbor spravuje svetovú sieť 651 biosférických rezervácií, z toho na Slovensku sú štyri, a to Slovenský kras, Vysoké Tatry, Východné Karpaty a Poľana.

 

 

Falťan zo Sociologického ústavu SAV, ktorý je súčasne predsedom Slovenského výboru pre program MOST, sa zase stal členom Medzivládneho výboru programu Riadenie spoločenských premien MOST. Tento medzinárodný vedecký program je venovaný sociálnym zmenám. "Cieľom programu je sústredenie odbornej pozornosti v prospech riešenia nosných problémov, ktoré charakterizujú jednotlivé regióny sveta, napríklad v oblasti presadzovania princípov občianskej spoločnosti, interkultúrneho dialógu, ľudských práv, riešenia problémov chudoby, sociálnych nerovností a z toho vyplývajúcich ďalších sociálnych problémov," priblížila Novotná.

 

Súčasťou programu je zároveň aj presadzovanie dialógu medzi odborníkmi a politikmi pri riešení problémových tém s celospoločenským dopadom. Program tiež prispieva k aktivizácii mladých vedcov a výskumníkov či podporuje vznik UNESCO škôl.

 

Slovensko je okrem programov MOST a MAB zastúpené aj v programe IFAP (Informácie pre všetkých) a IGBS (Medzivládny výbor pre bioetiku).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies