Slovensko dnes očakáva príchod amerického vojenského konvoja

NETKY.SK • 14 September 2015, 11:16 • 2 min
Slovensko dnes očakáva príchod amerického vojenského konvoja

BRATISLAVA - Americký vojenský konvoj, ktorý sa presúva z Nemecka na aliančné cvičenie Brave Warrior do Maďarska, dnes príde na Slovensko. Hranice s Českou republikou by mali vojská prekročiť na hraničnom priechode Břeclav - Brodské v podvečerných hodinách.

slovakia

left justify in out

Konvoj bude tvoriť približne 640 amerických vojakov s asi 150 kusmi techniky. Ako uplynulý týždeň informoval druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavel Macko, jednotky nepôjdu v jednej kolóne, ale presun sa bude skladať z viacerých častí. "Presun 150 kusov techniky za bežnej premávky na pozemných komunikáciách je pomerne zložitá záležitosť," vysvetlil Macko.

 

Americkí vojaci budú následne nocovať v zariadeniach Ozbrojených síl SR. doplnil Macko. Pobyt a prechod amerických vojakov zabezpečí viac ako sto slovenských vojakov.

 

Americké jednotky opustia Slovensko do 17. septembra. Ešte predtým si záujemcovia budú môcť pozrieť časť americkej techniky v rámci Dňa otvorených dverí na Ministerstve obrany (MO) SR v stredu 16. septembra.

V súvislosti s príchodom amerických jednotiek sú naplánované aj viaceré verejné zhromaždenia. Napríklad Inštitút pre stredoeurópsku politiku (CEPI) a Slovenská atlantická komisia (SAC) chystajú verejné zhromaždenie pri hraničnom priechode Brodské, na ktorom chcú vyjadriť názor, že spojenci z NATO sú na území SR vítaní. Organizátori odhadujú, že by mohlo prísť približne sto ľudí.

 

Blokádu konvoja zas na hraniciach od dnešného dopoludnia organizuje Ľudová strana Naše Slovensko. Ďalšiu blokádu konvoja chystá Front ľavicovej mládeže. Z Bratislavy plánuje vyraziť na autách v ústrety americkej kolóne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies